Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbednosne listove ovde >>

Jedna od najčešćih grešaka je usklađenost sadržaja bezbednosnog lista i etikete.

To je i jedan od prvih elemenata koje inspektor proverava.

Jednostavno uzme ili zamoli za određeni proizvod, pogleda etiketu i onda vas zamoli još i za bezbednosni list. Potom dolazi proveravanje usklađenosti sadržaja na bezbednosnom listu i etiketi.

Šta tu može da pođe naopako?

Često dolazi do nepodudaranja trgovačkih naziva. Trgovački naziv na etiketi mora da bude identičan sa trgovačkim imenom na bezbednosnom listu.

Prelaskom na CLP zakonodavstvo promenili su se i kriterijumi za klasifikaciju hemikalija. I, ukoliko niste pažljivi, brzo može da dođe do toga da je etiketa napravljena na osnovu starog bezbednosnog lista.

Tako etiketa može da bude napravljena na srpskom jeziku i da nažalost ne odgovara više sadržaju bezbednosnog lista.

Obavezni elementi etikete navedeni su u poglavlju 2.2 na bezbednosnom listu. U obavezne elemente etikete spadaju: identifikatori (trgovačko ime, navođenje opasne supstance), piktogrami, reč upozorenja, H izjave, P izjave.

Morate da se pobrinete da uz ažuriranje bezbednosnih listova ažurirate i etikete. U svakom trenutku moraju da budu usklađene sa sadržajem na bezbednosnom listu.

Etiketa i bezbednosni list moraju u potpunosti da budu napisani na srpskom jeziku. Često se dešava da su npr. opasne supstance navedene na stranom jeziku, što nije adekvatno.

Ako je etiketu pripremio vaš dobavljač i ako nije usklađena sa bezbednosnim listom, obavestite dobavljača da etiketa ima nedostatke i da mora da je popravi.

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu pripremljene su sa najvećom mogućom pažnjom, međutim, nije reč o (hemijskom) savetovanju, zato ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za pravilnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ukoliko vam je potreban savet za konkretan slučaj, možete da nam pišete na
dragana@bens-consulting.com
Bezbednosni listovi | 12. Sep 2017

  • Sve
  • Bezbednosni listovi
  • UFI / PCN
  • ***adr***
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali, koji su kratki a sadržajni i koji će vama biti od pomoći pri vašem radu.

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.