Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbednosne listove ovde >>

15 juna smo učestvovali na predavanju o biocidnim proizvodima koji je održan u Privrednoj Komori Srbije (PKS). Predstavljen je koncept novog zakona o biocidnim proizvodima.

Na osnovu datih informacija možemo da zaključimo da će se zahtevi menjati u tri faze: 

1. Faza: Do objave novog zakona (odnosno do stupanja novog zakona na snagu) postupamo prema trenutnom sistemu. Sve biocide još uvjek upisujemo na Privremenu listu. 

2. Faza: Od stupanja novog zakona na snagu (pa do ulaska Srbije u EU).

U toj fazi imaćemo dve procedure.

Još uvek će se primenjivati upis na Privremenu listu. To će važiti za sve proizvode koji će se proizvoditi u Srbiji, zatim za proizvode koji će se uvoziti u Srbiju iz drugih zemalja (ne EU) kao i za proizvode iz EU do izdavanja odobrenja (autorizacije) u EU.

Nova procedura će se primenjivati za proizvode koji će biti odobreni (autorizovani) u EU.

U novom postupku će se tražiti dokumenti kao što su BL, etiketa, "summary of product caracteristics" (odnosno SPC) i pismo o dostupnosti podataka (odn. "Letter of access" ili kraće "LoA"). Ostali podaci iz dosjea (npr. PAR) verovatno se neće tražiti zbog nekih ograničenja (npr. poverljivost podataka). 

U procesu donošenja novog zakona moramo da pratimo postupak i da se uključujemo u javnu raspravu. 

3. Faza: Posle ulaska Srbije u EU.

U toj fazi prelazimo na EU procedure. Nacionalna autorizacija će se primenjivati za proizvode koji će se proizvoditi u Srbiji a međusobno priznavanje autorizacije će se primenjivati za proizvode koji će doći iz EU. 

Proizvodi koji će se uvoziti iz drugih zemalja (ne EU) moraće da se autorizuju. U tom pogledu moraćemo da obratimo pažnju na sadržane aktivne supstance. U biocidnim proizvodima u EU mogu da se koriste samo aktivne supstance snabdevača koje se nalaze na listi iz članka 95. Ako taj uslov ne bude ispunjen, autorizacija nece moći da se sprovede.

Autorizacija će se podnositi pomoću web aplikacije R4BP a dosije će se izrađivati u Iuclid-u. 

Tehnički dosije koji je propisan trenutnim zakonom o biocidnim proizvodima neće se pripremati i podnositi u predviđenom obliku.

Zaključak

Naše mišljenje je da su osnovi novog zakona dobro postavljeni i da se u periodu pristupanja od industrije neće tražiti ništa nemoguće. Postupci se neće mnogo menjati. Uvoz iz EU trebao bi biti jednostavniji.

Nadamo se da će pregovarači uspeti da se sa EU dogovore o što dužem tranzicionom periodu posle ulaska Srbije u EU.

Naša preporuka najviše se odnosi na proizvođače aktivnih supstanci i biocidnih proizvoda. Isti treba da se dobro pripreme za nove zahteve i moraju da počnu da prate zahteve EU.

U narednim godinama moraju dobro da razmisle, naprave analizu tržista, formiraju biocidne proizvode, provere snabdevače, potraže adekvatne laboratorije, postepeno počnu sa prikupljanjem podataka i naprave finansijski plan.

Drugim rečima, proizvođaci moraju da naprave detaljan poslovni plan za stavljanje biocidnih proizvoda na tržište. 

Sve te postupke smo zajedno sa našim klijentima već nekoliko puta prošli. Ako želite da budete spremni na nove zahteve slobodno nas nazovite ili pišite. Biće nam drago da vam možemo pomoći. 

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu pripremljene su sa najvećom mogućom pažnjom, međutim, nije reč o (hemijskom) savetovanju, zato ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za pravilnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ukoliko vam je potreban savet za konkretan slučaj, možete da nam pišete na
dragana@bens-consulting.com
Biocidi | 27. Jul 2017

  • Sve
  • Bezbednosni listovi
  • UFI / PCN
  • ***adr***
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali, koji su kratki a sadržajni i koji će vama biti od pomoći pri vašem radu.

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.