Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Štirje primeri, ko varnostnih listov ni potrebno izdelati

Ali obstajajo primeri, ko nam varnostnih listov ni potrebno izdelati?

Ali kozmetični izdelki potrebujejo varnostni list?

Je zakonodaja predvidela izjeme, ko kemikalije ne potrebujejo varnostnega lista?

Ali nam lahko izdelate varnostni list za baterije?

To samo štirje izmed pogostih vprašanj, ki jih srečamo pri našem delu. Zato danes na hitro o tem, kdaj vam v skladu z zakonodajo dejansko ni potrebno izdelati varnostnih listov.
EU zakonodaja (REACH) določa štiri primere, ko vam varnostnega lista NI potrebno izdelati.

Prvič, varnostnega lista vam ni treba izdelati za kemikalije, ki se dajejo v promet v končni obliki kot:

  • zdravila in medicinske pripomočke, ki se uporabljajo v humani in veterinarski medicini,
  • kozmetični izdelki,
  • živila in krma, dodatki za živila in krmo, arome in krmni dodatki.

Drugič, varnostnega lista vam ni potrebno izdelati, če gre za kemikalije, namenjene splošni uporabi in če so uporabnikom ustrezne informacije zagotovljene drugače (na etiketi). Te bi morale zadostovati za pravilno in varno uporabo kemikalije, pa tudi za sprejetje ustreznih zaščitnih ukrepov.

Morda se vam zdita prva dva primera podobna. Zato poglejmo, kako se ta dva primera med seboj ločita.

Prvi primer so “posebne” kemikalije, ki sodijo pod specifično zakonodajo: zdravila, kozmetika, medicinski pripomočki, hrana, krma, ki so namenjene potrošnikom. V drugem primeru pa govorimo o “klasičnih” kemikalijah, ki so namenjene potrošnikom.

Pa še ena pomembna razlika obstaja. Prvo skupino (zdravila, kozmetika, hrana, ...) se ne označuje s CLP etiketami, medtem ko je drugo skupino (kemikalije) potrebno tudi v primeru splošne rabe označiti s CLP etiketami.
 
Tretji primer, ko kemikalije ne potrebujejo varnostnega lista,  se nanaša na zmesi, ki niso razvrščene kot nevarne, vsebujejo pa nevarne snovi. V tem primeru ste dolžni varnostni list poklicnim uporabnikom predložiti na njihovo zahtevo.

Četrti primer, ko varnostni list ni potreben, pa so izdelki (npr. vžigalniki, baterije, gasilni aparati,...). Pri izdelkih je bolj pomembna njihova funkcija kot kemična sestava. Za izdelke  varnostni listi torej zakonsko niso potrebni. A je v praksi včasih lažje in hitreje za kupca varnostni list za izdelek izdelati, kot pa ga prepričati, da ga ne potrebuje. 

V kolikor tudi vi potrebujete pomoč pri razreševanju izzovov kemijske zakonodaje, me lahko kontaktirate na simona.miklavcic@bens-consulting.eu

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Varnostni Listi | 02. Jul 2024

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.