Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Ali je varnostni list zgolj breme dobaviteljev kemikalij ali predstavlja bistveno komunikacijsko orodje?

Poglejmo, kaj pravijo moje izkušnje iz dela na terenu.

Če ste proizvajalci, uvozniki in distributerji kemikalij, potem je velika verjetnost, da varnostni list dojemate kot nepotrebno in odvečno breme.

Če pa sodite med uporabnike kemikalij, ki varnostni list prejmete ob dobavi, potem je velika verjetnost da le-tega odložite ali shranite nekam, kjer se hranijo takšni “neuporabni” dokumenti.

Je tako?

Danes bi vam rada predstavila nekaj dejavnikov, ki vam bodo pomagali varnostni list videti in razumeti v drugačni luči.

Začnimo z najpomembnejšim – varnostni list JE »osebna izkaznica« vsake nevarne kemikalije. Je torej osnovni dokument za vsako kemikalijo.

Varnostni list predstavlja primarno komunikacijsko orodje, s katerim se uporabniku predstavi kemikalija. V njem se namreč navaja vse pomembne informacije o kemikaliji, kot so:

 • podatki o namenu uporabe,
 • razvrščanje in označevanje glede na vrsto nevarnosti,
 • sestava,
 • ukrepi prve pomoči,
 • ukrepanje v primeru požara ali razlitja,
 • podatki o osebni varovalni opremi,
 • priporočila za ravnanje in skladiščenje,
 • podatke o odstranjevanju, prevozu. itd.

Vsebino in obliko varnostnega lista ter obveščanje v dobavni verigi v EU določa Uredba (ES) št. 1907/2006 (REACH). O vsebini in obliki varnostnih listov sem že pisala tukaj. Prav tako smo že pisali, v katerih primerih je potrebno izdelati in posredovati varnostni list.

Kaj je torej tisto, kar si morate zapomniti?

Če ste dobavitelj kemikalije, ki je razvrščena kot nevarna, potem morate prejemniku brezplačno zagotoviti ustrezen varnostni list.

Poglejmo sedaj še tri primere, ko vam varnostnega lista NI potrebno izdelati.

Zakonodaja najprej predpisuje, da vam varnostnega lista ni treba izdelati za kemikalije, ki se dajejo v promet v končni obliki kot:

 • zdravila in medicinske pripomočke, ki se uporabljajo v humani in veterinarski medicini,
 • kozmetični izdelki,
 • živila in krma, dodatki za živila in krmo, arome in krmni dodatki.

Drugič, varnostnega lista vam ni potrebno izdelati, če gre za kemikalije, namenjene splošni uporabi in če so uporabnikom ustrezne informacije zagotovljene drugače (na etiketi). Te bi morale zadostovati za pravilno in varno uporabo kemikalije, pa tudi za sprejetje ustreznih zaščitnih ukrepov.

In končno, posebnost velja tudi za zmesi, ki niso razvrščene kot nevarne, vsebujejo pa nevarne snovi. V tem primeru ste dolžni varnostni list poklicnim uporabnikom predložiti na njihovo zahtevo.

Sedaj, ko smo si razjasnili, kdaj je potrebno varnostni list predložiti, nam preostane še, da pogledamo namen posredovanja varnostnih listov po dobavni verigi.

Varnostni listi so namenjeni predvsem podjetjem, ki kemikalije skladiščijo, uporabljajo ali prevažajo. Podjetja jih uporabljajo kot vir podatkov o nevarnih lastnostih kemikalij, vključno z nevarnostmi za okolje, in za pridobitev navodil o varnostnih ukrepih.

Iz navedenega izhaja, da je varnostni list torej osnova za določanje delovnih postopkov, načrtovanje preventivnih ukrepov, ukrepanje v primeru nesreč in načrtovanje ustrezne varnosti pri delu.

Zelo pomembno je, da so informacije na etiketah kemikalij skladne z elementi etikete, ki so določeni v oddelku 2.2. pripadajočega varnostnega lista. Še posebej je to pomembno, če so kemikalije namenjene splošni uporabi. Označevanje nevarnosti mora biti torej usklajeno v vseh dokumentih za kemikalije: varnostnih listih in etiketah.

Če ste se že srečali z varnostnimi listi, potem veste, da je varnostni list lahko obsežen dokument.

Morda vas zato skrbi količina in velikost dokumentov, ki jih je treba dostaviti strankam. Morda ne veste, kam shraniti varnostne liste za vse kemikalije, ki jih uporabljate, da jih boste hitro in enostavno našli, ko jih boste potrebovali.

Obstaja enostavna in preverjena rešitev:  kot dobavitelj kemikalij lahko prejemniku dostavite varnostni list tudi v elektronski obliki (z dostavo datoteke ali neposredne povezave do datoteke).

To pomeni, da tiskane oblike dokumentov ne potrebujete več. To velja, če lahko omogočite dostop do elektronske različice dokumenta vsakemu vašemu prejemniku oz. vsaki osebi, ki ravna s kemikalijo.

Brez skrbi. To ni nekaj novega. Dejansko je to v skladu s standardi trajnosti, splošnim trendom digitalizacije poslovanja, pa tudi s predvideno uvedbo digitalnih potnih listov za izdelke.

Informacijski sistemi, kot je naš Chemius, vam tako omogočajo enostavno izmenjavo dokumentov (podatkov) z vsemi zainteresiranimi stranmi. Pri tem vam ni treba skrbeti za najnovejše različice dokumentov. Kdor ima dostop do varnostnih listov v Chemius-u, ima dostop do zadnje aktualne verzije dokumentov. Prav tako pa lahko dostopa tudi do vseh predhodnih verzij.

Chemius vam omogoča, da imate vedno posodobljeno dokumentacijo na enem mestu, pa tudi spremljanje vseh sprememb. Sledljivost dokumentacije je zelo pomembna, še posebej, če imate na trgu različne serije izdelkov, ki jih lahko spremljajo različne etikete.

Če želite preveriti možnosti, ki jih ponuja Chemius, me kontaktirajte na simona.miklavcic@bens-consulting.eu


Avtor originalne fotografije Kindel Media portal Pexels


Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Varnostni Listi | 01. Jul 2024

 • Vsi prispevki
 • Varnostni listi
 • UFI / PCN
 • ADR
 • Biocidi
 • REACH
 • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.