Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Ste napolnili vrtne bazene?

So tudi vas presenetile visoke temperature sredi junija? Potovanje na morje ali izlet v gore sta zagotovo med najboljšimi rešitvami, če iščete osvežitev.

Za mnoge, ki niso mogli zapustiti vročih mest, so vrtni bazeni hiter način za osvežitev. Tako za odrasle kot tudi za otroke. Zato je izjemno pomembno, da je kakovost bazenske vode zadovoljiva.

V ta namen se uporabljajo različna kemijska sredstva, nekatera med njimi pa spadajo v skupino biocidnih proizvodov.

S povečanim povpraševanjem po izdelkih za vzdrževanje higiene vode v bazenih proizvajalci in uvozniki v svojo ponudbo vključujejo nova sredstva.

Kaj je potrebno storiti, da se takšna sredstva lahko dajo na trg v Bosni in Hercegovini?

Najprej obveznosti zavisijo od tega, kje imajo proizvajalci in uvozniki sedež ter na katerem delu trga Bosne in Hercegovine prodajajo svoje proizvode.

V Republiki Srbski je treba proizvode, ki se štejejo za kemijska sredstva, vpisati v Inventar kemikalij. V to skupino proizvodov spadajo sredstva za uravnavanje pH vrednosti in flokulanti.

Proizvode, ki se štejejo za biocide, je treba registrirati v posebnem postopku. Biocidi so sredstva za dezinfekcijo, pa tudi algicidi – sredstva za odstranjevanje oziroma preprečevanje rasti alg.

V Federaciji Bosne in Hercegovine še vedno veljajo predpisi o strupih.

To pomeni, da je za vsako sredstvo za vzdrževanje higiene bazenov potrebno preveriti, ali vsebuje strupe. Za sredstva, ki vsebujejo strupe, je treba pridobiti posebno dovoljenje za uvoz.

Navedeni postopki veljajo za profesionalna sredstva, pa tudi za hobi program, ki ga uporabljajo posamezni uporabniki v lastnih gospodinjstvih. Profesionalna sredstva uporabljajo profesionalne ekipe za vzdrževanje higiene javnih bazenov, hotelskih ali drugih bazenov.

Za proizvode, ki so opravili predpisani postopek, lahko rečemo, da izpolnjujejo določene pogoje. Na proizvodih morajo biti ustrezno označene nevarnosti, na voljo pa morajo biti tudi navodila za uporabo. To je še posebej pomembno za proizvode, ki jih uporabljajo splošni uporabniki brez predhodnega usposabljanja ali posebnega znanja o uporabi kemijskih sredstev.

Pri biocidnih sredstvih je še posebej pomembno, da je potrjena učinkovitost delovanja proti mikroorganizmom in algam. V Republiki Srbski lahko to preverite s pregledom etikete: na registriranem biocidu dokazljive učinkovitosti mora biti naveden številka odločbe pristojnega ministrstva.

Posebno pozornost je treba nameniti uporabi več sredstev hkrati. Sredstev za dezinfekcijo na osnovi klora ne smete uporabljati istočasno s sredstvi za uravnavanje pH vrednosti na osnovi kislin. V takšnih primerih lahko nastane toksičen plin, ki lahko povzroči težave z dihanjem ali poškodbe pljuč.

Prav tako je treba biti pozoren na čas delovanja sredstev in obdobje, v katerem ni priporočljivo uporabljati vode, ki je bila obdelana. Upoštevati je treba tudi priporočila za skladiščenje, da se ohrani kakovost izdelkov, pa tudi zaščiti otroke ali hišne ljubljenčke.

Uporaba vrtnih bazenov ali obisk javnih bazenov mora biti prijetna izkušnja, ki nam pomaga pri soočanju s poletno vročino. Zato je pomembno upoštevati postopke za dajanje proizvodov na trg in zagotoviti, da uporabniki dobijo vse potrebne informacije.

Če sami skrbite za higieno svojega bazena, preberite etikete! Uporabljajte kemijska sredstva odgovorno, da boste lahko uživali v njihovih dobrih lastnostih brez škode za vas in vaše bližnje.

Če potrebujete pomoč pri pridobivanju dovoljenj za različna kemijska sredstva, mi pišite na nina.pajovic@bens-consulting.eu.


Avtor izvirne fotografije Kindel Media portal Pexels


Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Biocidi Ostalo | 26. Jun 2024

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.