Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

ECHA in inšpektorji bodo preverjali razvrščanje in označevanje zmesi v proizvodih


Evropska agencija za kemikalije (ECHA) začenja nov projekt (imenovan REF-14) na ravni celotne Evropske Unije.

Od leta 2026 bodo inšpektorji po vsej EU podrobneje pregledovali varnost proizvodov, da zagotovijo, da to, kar prinašamo v svoje domove, ne ogroža našega zdravja.

V ta namen bodo preverjali ali so nevarne zmesi, prisotne v proizvodih, kot so osvežilci zraka ali elektronske cigarete, pravilno razvrščene, označene in pakirane. Cilj je torej zaščititi potrošnike in otroke pred nevarnostmi kemikalij.

Zakaj je to pomembno?

Velikokrat proizvodi, ki jim zaupamo, niso pravilno označeni. Morda manjkajo opozorilni znaki, ki nam povedo: »Pozor, to je strupeno,« ali »Hranite zunaj dosega otrok.« Brez teh opozoril smo nevedni o potencialnih nevarnostih.

Elektronske cigarete na primer pogosto vsebujejo nikotin, ki je zelo strupen. Koliko teh proizvodov ima jasna opozorila in varna zapirala, da bi preprečili nenamerno zastrupitev? Izkušnje iz prakse kažejo, da premalo.

Ali pa osvežilci zraka. Ti na videz neškodljivi proizvodi lahko vsebujejo alergene/dražilne snovi. Vendar so oznake pogosto nejasne, zato se ne zavedamo nevarnosti, ki jih predstavljajo.

Projekt REF-14 pri ECHA ne predstavlja dodajanja več oznak na proizvode. Gre za preglednost, odgovornost in predvsem zaščito. Dobavitelji morajo izpolnjevati svoje obveznosti po uredbi CLP – pravilna razvrstitev, jasne oznake, varna embalaža in pravilno obveščanje centrov za zastrupitve.

Zato bodo inšpektorji preverjali, ali dobavitelji teh proizvodov tudi v praksi izpolnjujejo svoje obveznosti v skladu z uredbo CLP, vključno z razvrščanjem in označevanjem ter zahtevami za embalažo, ki mora biti opremljena z varnimi zapirali za otroke.

Druga stvar, kjer bo fokus teh pregledov, pa so obvestila centrom za zastrupitve (PCN notifikacije) in varnostni listi za zmesi.

O tem veliko pišemo na našem blogu. Če imate ob prebiranju tega prispevka občutek, da ste glede kemijske zakonodaje kaj spregledali, mi pišite na luka.rifelj@bens-consulting.eu.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Varnostni Listi UFI / PCN | 19. Jun 2024

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.