Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Varnostni list in mejne vrednosti izpostavljenosti na delovnem mestu

Mejne vrednosti izpostavljenosti nevarnim kemičnim snovem na delovnem mestu so v Sloveniji določene v dveh pravilnikih:

  1. Pravilniku o varovanju delavcev pred tveganji zaradi izpostavljenosti kemičnim snovem pri delu ter

  2. Pravilniku o varovanju delavcev pred tveganji zaradi izpostavljenosti rakotvornim, mutagenim ali reprotoksičnim snovem pri delu

Mejne vrednosti so obvezen podatek, ki ga je potrebno vključiti v varnostni list v oddelek 8.

Danes želim z vami deliti vprašanje, ki sem ga na to temo prejela pred kratkim:

V varnostnem listu, ki ste nam ga izdelali, je v oddelku 3.2 navedena nevarna snov dicikloheksilamin . Zasledili smo jo v Prilogi 1 Pravilnika o varovanju delavcev pred tveganji zaradi izpostavljenosti kemičnim snovem pri delu,  v oddelku  8.1 v varnostnem listu pa ni navedenih njenih mejnih vrednosti. Smo kaj spregledali?”

V pomoč so mi poslali še izsek iz varnostnega lista, kjer je bila snov dejansko navedena v oddelku 3.2. Vendar je bila snov navedena v angleškem jeziku. Zato sem takoj „posumila“, da gledajo angleški varnostni list.

Zakaj je to pomembno?

Zato, ker angleški varnosti list NI namenjen slovenskim podjetjem in zato v njem ni bilo navedenih slovenskih nacionalnih mejnih vrednosti za poklicno izpostavljenost.

Mejne vrednosti izpostavljenosti na delovnem mestu so za posamezne države določene na nacionalnih nivojih in se razlikujejo od države do države. Samo v slovenskih varnostnih listih so navedene slovenske mejne vrednosti, ki jih morajo upoštevati poklicni ter industrijski uporabniki nevarnih kemikalij.

Dejansko  je bil moj sum upravičen. Ko so namreč pogledali v slovenski varnostni list, so videli, da so mejne vrednosti navedene tam, kjer morajo biti.

Če imate tudi vi kdaj občutek, da ste glede kemijske zakonodaje kaj spregledali, mi pišite na simona.miklavcic@bens-consulting.eu.


Avtor fotografije aleksandarlittlewolf iz Freepik


Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Varnostni Listi | 14. Jun 2024

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.