Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Danes z vami delim praktičen vodnik, ki vam bo pomagal, če ste začetnik na področju kemikalij v Bosni in Hervegovini.

Sledenje tem korakom vam bo omogočilo preprosto obvladati vse obveznosti, ki so v Bosni in Hercegovini predpisane za proizvajalce in uvoznike kemikalij.

 1. Ugotovite, ali uvažate ali proizvajate kemikalije
  Morda se zdi ta točka nenavadna. Vendar pa iz svojih izkušenj vem, da nekatera podjetja, ki se ukvarjajo s prometom kemikalij, dejansko ne vedo, ali se za njih uporabljajo predpisi o kemikalijah.

  Nekateri uvozniki menijo, da barve in laki ali sredstva za vzdrževanje higiene niso kemikalije, ampak "običajni" izdelki, za katere ni posebnih obveznosti. Ti izdelki so kemikalije in zanje veljajo predpisi in specifične zahteve.

  NASVET: V tej fazi določite tudi kategorije izdelkov imate (industrijska kemikalija, detergent, biocid, strup, prekursor itd.), da boste lažje ugotovili obveznosti. Preverite s špediterjem dodatne obveznosti glede na tarifno številko izdelkov, ki jih uvažate.

 2. Preverite veljavne predpise glede na sedež podjetja
  Glede na to, da se v različnih delih Bosne in Hercegovine uporabljajo različni predpisi o kemikalijah, je to pomemben korak.

  V Federaciji Bosne in Hercegovine so še vedno v veljavi predpisi o strupih, medtem ko se v Republiki Srbski že dolgo uporabljajo modernizirani predpisi o kemikalijah. Več o obveznostih, ki jih morat poznati pred dajanjem kemikalij na trg Bosne in Hervegovine, si lahko preberete tukaj.

  NASVET: Če promet kemikalij izvajate na celotnem ozemlju Bosne in Hercegovine, morate upoštevati specifične zahteve v vseh delih države.

 3. Pridobite potrebna dovoljenja za PODJETJE
  Če ste ugotovili, da uvažate ali proizvajate kemikalije, morate pridobiti dovoljenje za tako dejavnost.

  Glede na sedež podjetja, morate narediti naslednje: V Federaciji Bosne in Hercegovine je potrebno pridobiti odločbo/dovoljenje pristojnega organa, po predhodni preverbi izpolnjevanja pogojev za to dejavnost. Ta obveznost trenutno velja samo za strupe.

  V Republiki Srbski je potrebno, da se vpišete v Register proizvajalcev in uvoznikov kemikalij. Za ta namen morate imenovati svetovalca za kemikalije.

  NASVET: Tuji proizvajalec (ali distributer) mora imenovati zastopnika ali uvoznika s sedežem v Bosni in Hercegovini, ki bo odgovoren za izpolnjevanje predpisanih obveznosti.

 4. Pridobite potrebna dovoljenja za KEMIKALIJE
  V Federaciji Bosne in Hercegovine je trenutno potrebno dovoljenje samo za uvoz strupov.

  V Republiki Srbski je potrebno vpisati kemikalije v Uradni seznam kemikalij. Če proizvajate ali uvažate biocide, je potrebna tudi njihova registracija. Če se kemikalije, ki jih uvažate, štejejo za prekurzorje, so potrebna tudi dodatna dovoljenja.

  NASVET: V tej fazi morate zagotoviti urejeno dokumentacijo za kemikalije, predvsem varnostni/varnostno-tehnični list in etiketo.

 5. Začnite s prodajo
  Ko ste pridobili vsa dovoljenja in izpolnili vse zahteve, lahko začnete s prodajo kemikalij. Ne pozabite, da morate voditi evidence o kemikalijah, ki ste jih proizvedli ali uvozili, ter pripravljati letna poročila.

  NASVET: Tukaj se vaše obveznosti ne končajo. Dokler je kemikalija, ki ste jo proizvedli ali uvozili, na trgu, morate zagotoviti, da se uporablja brez škode za človeka in okolje.

Upam, da vam ta kratek pregled obveznosti pride prav. Če potrebujete dodatni nasvet, mi pišite na nina.pajovic@bens-consulting.eu

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Varnostni Listi Biocidi Ostalo | 11. Jun 2024

 • Vsi prispevki
 • Varnostni listi
 • UFI / PCN
 • ADR
 • Biocidi
 • REACH
 • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.