Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Je možna priključitev k obstoječi avtorizaciji biocida?

V prejšnjem prispevku na blogu sem predstavil razlike med priglasitvijo in avtorizacijo biocidnega proizvoda.

Zelo hitro postane jasno, da so postopki avtorizacij biocidov v EU izjemno zapleteni, dragi in lahko trajajo mnogo let. V kolikor ni možno dokazati varne uporabe takšnega proizvoda, pa lahko pride celo do zavrnitve!

V podjetju BENS Consulting strmimo k temu, da bi strankam čimbolj olajšali delo in poenostavili prodajo njihovih biocidnih proizvodov in to brez nepotrebnih zamud in enormnih stroškov.

Ko so vse aktivne snovi v biocidnem proizvodu odobrene, je edini možen postopek za registracijo takšnega proizvoda avtorizacija. Postopek avtorizacije na žalost prinese veliko težav, ponuja pa tudi izjemno veliko priložnosti, ki jih lahko izkoristite sebi v prid.

Primeri takih priložnosti so kopije (NA-BBS postopki) in administrativne spremembe (NA-ADC postopki) obstoječih avtoriziranih biocidnih proizvodov. V primeru dovolj podobne ali enake sestave biocidnega proizvoda se je možno priključiti k drugemu lastniku avtorizacije. Na tak način se bistveno zmanjšajo stroški in trajanje avtorizacije. V primeru teh postopkov je trajanje nekje od 3 do 6 mesecev in stroški okoli 1.000 € za en tak postopek, kar je bistveno manj od postopka nove avtorizacije (150.000 € in trajanje več kot 4 leta). Pri teh postopkih se lahko spremenijo vsi administrativni podatki kot so lastnik avtorizacije, vir aktivne snovi in trgovska imena. Ostali podatki vezani na uporabo proizvoda pa morajo ostati isti.

Pri tem je težava identifikacija dovolj podobnega proizvoda v EU, saj sestave biocidnih proizvodov niso javno dostopne, in pa pridobitev soglasja od lastnika obstoječe avtorizacije za izvedbo takšnega postopka.

Ti postopki ne pridejo v poštev v primeru, ko v EU še ni registriranega nobenega dovolj podobnega biocidnega proizvoda. V takem primeru je edina možnost nova avtorizacija, ki pa se lahko velikokrat izkaže kot precej težavna.

V kolikor tudi Vi potrebujete pomoč pri registracijah biocidnih proizvodov ali pa imate mogoče kakšno drugo vprašanje iz kemijske zakonodaje, me lahko kontaktirate na tim.bencik@bens-consulting.eu.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Biocidi | 11. Jun 2024

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.