Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Zašto biocidi koji su odobreni u EU nailaze na prepreke u BiH?

Nedavno je eno podjetje želelo v Bosno in Hercegovino uvoziti biocide, ki so bili proizvedeni v Evropski uniji. Čeprav so bili ti biocidi registrirani v državi proizvodnje in nekaterih drugih državah EU, jih ni bilo mogoče uvoziti v Bosno in Hercegovino.

Kako je to mogoče?

Bosna in Hercegovina usklajuje svoje predpise z Evropsko unijo, zato se zdi logično, da bi lahko bili izdelki, odobreni v državah EU, prav tako odobreni v Bosni in Hercegovini. Pričakovali bi. Toda obstajajo razlogi, zakaj to ni vedno tako.

Da, Bosna in Hercegovina je kandidatka za članstvo v EU in se je zavezala, da bo svoje predpise in standarde usklajevala z evropskimi. To pomeni sprejemanje lastnih predpisov, ki temeljijo na in so usklajeni z evropskimi.

Ker se predpisi o kemikalijah in biocidih v Evropski uniji pogosto spreminjajo, uveljavljanje teh sprememb v zakonodajo Bosne in Hercegovine ni enostavno. Za to so potrebni viri (človeški in materialni), ki so pogosto omejeni.

Zato nekatera pravila, ki že veljajo v Evropski uniji, še vedno ne veljajo v Bosni in Hercegovini.

O tem, da predpisi o biocidih trenutno obstajajo le v Republiki Srbski, sem pisala tukaj. Predpisi v Federaciji Bosne in Hercegovine ne poznajo izraza "biocid", zato za to vrsto izdelkov ni specifičnih obveznosti.

Zakon o biocidih Republike Srbske je bil sprejet leta 2009 in je bil usklajen s takrat veljavno Direktivo o biocidih (98/8/ES). Delno usklajevanje z novo Uredbo o biocidih (Uredba (EU) 528/2012) in njenimi izvedbenimi akti je bilo doseženo z sprejemom nekaterih podzakonskih aktov.

To velja tudi za Seznam aktivnih snovi, dovoljenih v biocidnem proizvodu, ki ga določa poseben Pravilnik. Ta seznam, prvič izdan leta 2010, je bil večkrat spremenjen, da bi vključeval aktivne snovi, odobrene v Evropski uniji.

Trenutna različica je iz leta 2018, kar pomeni, da že šest let ni bilo usklajevanja s spremembami v Evropski uniji. Od takrat nove snovi niso bile dodane na ta seznam, čeprav so odobrene za uporabo v Evropski uniji.

Prav zato podjetje na začetku zgodbe ni moglo v promet Republike Srbske dati biocidov, ki so bili odobreni v EU. Konkretni izdelki so vsebovali aktivne snovi, ki, čeprav so dovoljene v Evropski uniji, niso dovoljene za uporabo v Republiki Srbski.

Primeri takšnih aktivnih snovi so:

 • Ikaridin,
 • Hidrirano, ciklično limonino evkaliptusovo olje,
 • Aktivni klor, pridobljen z elektrolizo natrijevega klorida,
 • Prosti radikali, pridobljeni iz okoliškega zraka, itd.

O postopku za dajanje biocidov na trg Republike Srbske sem že pisala na tem mestu. Ključna stvar, ki jo morate storiti, ko načrtujete uvoz biocidov, je preveriti status aktivne snovi. Če aktivna snov ni navedena na seznamih dovoljenih (ocenjenih) snovi ali snovi v pregledu, biocida ni mogoče spraviti na trg Republike Srbske.

Take biocide lahko postavite na trg Federacije Bosne in Hercegovine, pri čemer upoštevajte predpise o strupih. V tem primeru morate zagotoviti, da izdelki ne pridejo na trg Republike Srbske, kar v enotnem trgu Bosne in Hercegovine ni vedno preprosto.

Če si želite osvežiti spomin, katere sezname biocidov imamo in kje je razlika med dovoljenimi in odobrenimi aktivnimi snovmi, je ta prispevek pravšnji za vas.

Na tem primeru smo lahko videli, kako pravila, ki veljajo v Evropski uniji, ne morejo neposredno veljati v Bosni in Hercegovini. Zato je pomembno dobro poznati lokalne predpise, tudi ko gre za izdelek, registriran v Evropski uniji.

Ste se že srečali s podobno situacijo? Katere aktivne snovi so bile v tem primeru sporne? Obrnite se name na nina.pajovic@bens-consulting.eu.


Avtor izvirne slike Sayantani Ghosh dastidar on Pixabay


Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Biocidi | 06. Jun 2024

 • Vsi prispevki
 • Varnostni listi
 • UFI / PCN
 • ADR
 • Biocidi
 • REACH
 • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.