Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Kako u Bosni i Hercegovini mogu da prodajem biocide registrovane u Evropskoj uniji?

Če prodajate biocide v Bosni in Hercegovini (ali to načrtujete), ste že seznanjeni z obveznostmi, ki jih morate izpolniti.

Danes želim pojasniti postopek za biocide, ki so registrirani v Evropski uniji.

Kaj pomeni, da je biocid registriran v Evropski uniji?

Ko rečem registracija, dejansko mislim na avtorizacijo – postopek odobritve biocidov za predvideno uporabo. Obstajata dve možnosti.

Prva možnost je, da je biocid odobren na ravni EU – tako imenovana avtorizacija na ravni Unije. To omogoča prodajo biocida po celotni Evropski uniji.

Druga možnost je avtorizacija biocidov v eni od držav članic – nacionalna avtorizacija. Ta vrsta odobritve omogoča prodajo biocida samo v tej državi.

Če je biocid pridobil nacionalno odobritev, je mogoče zaprositi za priznanje te odobritve v drugi državi – postopek medsebojnega priznanja.

Sedaj se vrnimo k Bosni in Hercegovini.

Kot veste, je Zakon o biocidih v veljavi le v Republiki Srpski, kar pomeni, da je za uvrstitev biocidov na trg v Bosni in Hercegovini potrebno izpolniti pogoje iz tega zakona.

Postopek vključuje izdajo dovoljenja za uvrstitev biocida na trg v dveh fazah:

  1. Vpis biocida v Program predložitve tehničnega dosjeja, in
  2. Izdaja dovoljenja za biocid na podlagi predloženega tehničnega dosjeja za aktivne snovi in biocid.

Trenutno se v Republiki Srpski izvaja le prva faza – vpis biocida v Program predložitve tehničnega dosjeja, kar predstavlja nekakšno začasno registracijo. Ta postopek vam omogoča prodajo biocida na trgu Republike Srpske, pa tudi po celotni Bosni in Hercegovini.

Zakon o biocidih Republike Srpske predvideva postopek "priznanja tuje odobritve." To velja za biocide, odobrene v Evropski uniji, bodisi na ravni Unije ali v eni od držav članic. Vendar ta postopek še ni bil uporabljen za noben izdelek.

Za razliko od dvofaznega postopka registracije biocidov se postopek priznanja tuje odobritve izvaja v eni fazi, kar skrajša trajanje postopka.

Poleg tega se v dvofaznem postopku registracije plačata dve pristojbini (300 BAM ali 153 € za prvo fazo in 500 BAM ali 256 € za drugo fazo), v drugo fazo postopka pa je vključena tudi Komisija za biocide.

Komisija za biocide ni vključena v postopek priznanja tuje odobritve, plača pa se enotna pristojbina 300 BAM ali 153 €.

Vendar, kot sem že omenila, postopek priznanja tuje odobritve še ni bil izveden v nobenem primeru. Razlog je morda v tem, da je za biocid potrebno predložiti povzetek dosjeja za biocid in vsebovano aktivno snov. To so dokumenti, ki jih proizvajalci pogosto niso pripravljeni deliti s predstavnikom v Bosni in Hercegovini.

Ne glede na razloge, eno je gotovo: če želite uvrstiti biocide na trg Bosne in Hercegovine, jih vpišite v Program predložitve tehničnega dosjeja. To vam bo omogočilo prodajo biocidov na tem trgu brez prekinitev več let.

Vem, da je to lahko zahtevna naloga. Če potrebujete pomoč, se obrnite na nina.pajovic@bens-consulting.eu.


Avtor izvirne slike Squirrel_photos on Pixabay


Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Biocidi | 06. Jun 2024

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.