Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

BiH: Seznami aktivnih snovi v biocidih – kaj so in kaj dejansko pomenijo?

Če ste proizvajalec ali distributer biocidov, so vam verjetno že znani izrazi, kot so biocidna aktivna snov, vrsta biocida ali seznami biocidnih snovi. Če so vam biocidi še vedno neznanka, si preberite ta blog, v katerem sem pojasnila, kako prepoznati biocide.

Danes bom podrobneje govorila o seznamih biocidov: kateri obstajajo in kaj pomenijo.

Najprej se spomnimo pomembnega dejstva: v Bosni in Hercegovini predpisi o biocidih obstajajo samo v Republiki Srpski. Podrobno sem o postopku dajanja biocidov na trg v Republiki pisala tukaj.

Da bi bil biocid v skladu z Zakonom o biocidih lahko dan na trg, mora vsebovati odobreno aktivno snov. Kaj to pomeni?

To pomeni, da je snov, ki nosi biocidno aktivnost proizvoda, prepoznana kot taka in vključena na seznam odobrenih aktivnih snovi.

Ko rečemo "seznam odobrenih aktivnih snovi", dejansko mislimo na Seznam aktivnih snovi, ki so dovoljene v biocidnih izdelkih, kot je določeno s posebno uredbo. Ta seznam vsebuje snovi, za katere je po oceni ugotovljeno, da se lahko uporabljajo kot biocidne aktivne snovi. Zato pravimo, da so odobrene – opravile so podroben postopek ocenjevanja v Evropski uniji.

Za te snovi so predpisani stopnja čistosti, datum vključitve na seznam, datum poteka odobritve in posebni pogoji uporabe v določenih izdelkih.

Poleg odobrenih snovi seznam dovoljenih vsebuje tudi snovi, ki so v postopku pregleda v Evropski uniji. To so snovi, katerih postopek ocenjevanja še ni zaključen, vendar se lahko uporabljajo do zaključka postopka.

Po pregledu so lahko snovi bodisi odobrene – vključene na seznam odobrenih snovi ali prepovedane za nadaljnjo uporabo. Torej, te snovi so dovoljene za uporabo v biocidnih izdelkih, vendar začasno.

Pomembno je poudariti, da niso vse aktivne snovi dovoljene za uporabo v vseh biocidnih izdelkih. Vsak seznam navaja, v kateri vrsti ali vrstah biocidov se lahko določena snov uporablja (npr. insekticid – vrsta biocida 18 (PT18)).

Poleg odobrenih aktivnih snovi v Republiki Srpski velja tudi Seznam aktivnih snovi, ki niso dovoljene za uporabo v biocidnih izdelkih. Na tem seznamu so navedene aktivne snovi, ki se ne smejo uporabljati v določenih biocidnih izdelkih. Na tem seznamu bodo tudi snovi, ki so trenutno v pregledu in za katere bo po zaključku postopka ugotovljeno, da se ne smejo uporabljati v biocidnih izdelkih.

Če ste proizvajalec ali distributer iz Federacije Bosne in Hercegovine, ne pozabite, da morate upoštevati predpise Republike Srpske, če dajete biocide na trg v Republiki Srpski.

Če imate podobna vprašanja o biocidih, se obrnite na nina.pajovic@bens-consulting.eu.


Avtor slike PublicDomainPictures od Pixabay


Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Biocidi | 06. Jun 2024

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.