Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Kaj moram vedeti, če dajem biocide na trg Bosne in Hercegovine?

Ne dolgo nazaj sem pisala o tem, kako lahko prepoznate biocidni izdelek.

Če ste ugotovili, da je kateri izmed izdelkov v vašem prodajnem programu biocid, ali načrtujete, da bi tak izdelek vključili v svoj portfelj, so tukaj najpomembnejše stvari, ki jih morate vedeti, preden biocide daste na trg Bosne in Hercegovine.

Najprej upoštevajte, da je področje biocidov različno urejeno v različnih delih Bosne in Hercegovine.

V Federaciji Bosne in Hercegovine ni podrobnih predpisov o biocidih. Še vedno se uporablja seznam strupov, ki se lahko dajo v promet v Federaciji BiH, in za biocide, ki vsebujejo strupe, veljajo enaka pravila kot za druge kemikalije.

Na primer, natrijev hipoklorit, ki je znano dezinfekcijsko sredstvo – ena izmed vrst biocidov – se nahaja na seznamu strupov. To pomeni, da morate, če uvažate natrijev hipoklorit ali izdelek, ki vsebuje natrijev hipoklorit, pridobiti dovoljenje za uvoz strupov od Zveznega ministrstva za zdravje.

Vendar pa izraz „biocid“ v Federaciji Bosne in Hercegovine ni definiran. Ni predpisov, ki bi temeljili na predpisih Evropske unije o biocidih, in ni podrobnih zahtev glede sestave, namena ali obveznega označevanja takšnih izdelkov.

Glede na to, da se je v Federaciji Bosne in Hercegovine začelo usklajevanje s predpisi EU na tem področju, da je bil leta 2020 sprejet Zakon o kemikalijah in da je načrtovana tudi sprejetje Zakona o biocidih, imate dovolj časa, da se pripravite na izvajanje prihajajočih predpisov. Preglejte svoj portfelj zdaj in načrtujte prihodnje aktivnosti v skladu s prihajajočimi obveznostmi.

Prav tako upoštevajte, da se številne določbe Zakona o kemikalijah uporabljajo tudi za biocide (razvrščanje in označevanje nevarnosti, varnostni listi, registracija proizvajalcev in uvoznikov kemikalij itd.).

V Republiki Srbski je situacija drugačna. Zakon o biocidih je v veljavi od leta 2009 in predpisuje pogoje, pod katerimi se biocidi lahko dajo na trg.

Določa, kaj je biocid, katere aktivne snovi se štejejo za biocidne, kako se dokazuje biocidno delovanje, kako se biocidi označujejo in pakirajo, kako se reklamirajo itd.

Poleg tega je predpisan postopek za dajanje biocidov na trg, ki vključuje pridobitev dovoljenja za promet. Ta postopek se izvaja v dveh fazah:

  • Predložitev osnovnih podatkov o biocidu in vpis v Program predložitve tehnične dokumentacije („začasna registracija“),
  • Predložitev tehnične dokumentacije za aktivno(e) snov(i) in biocid ter izdaja dovoljenja za promet.

Trenutno se v celoti izvaja samo prva faza – vpis biocidov v Program predložitve tehnične dokumentacije. Ta postopek je obvezen za vse biocide, ki se dajo na trg Republike Srbske, ne glede na to, kje je sedež uvoznika.

Poleg pogojev v entitetah je treba upoštevati, da je za nekatere biocide predpisana obveznost pridobitve posebnega uvoznega dovoljenja, tako imenovanega D dovoljenja. Ta obveznost je določena za izdelke, ki so v okviru tarifne številke 3808 razvrščeni v podštevilke, določene za insekticide, fungicide in herbicide.

Kot vidite, morate najprej vedeti, kje se nahajajo vaši potencialni kupci ali uporabniki. Glede na to morate izpolnjevati različne zahteve.

Če se vam to zdi zapleteno, potem morda potrebujete pomoč. Kontaktirajte me na nina.pajovic@bens-consulting.eu.

 

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Biocidi | 03. Jun 2024

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.