Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Ključne stvari, ki jih morate vedeti PRED prodajo biocidov v Bosni in Hercegovini

Ali nameravate prodajati biocide na tržišču Bosne in Hercegovine? Če je vaš odgovor pritrdilen, je ta tekst za vas..

Začnimo na začetku. Kako lahko prepoznate, ali je vaš izdelek biocid?

Biocidni izdelek je tisti izdelek, ki je v obliki, v kateri je dan na trg, namenjen uničenju, odvračanju, nevtralizaciji, preprečevanju delovanja ali nadzoru škodljivih organizmov s kemičnimi ali biološkimi sredstvi.

Dva ključna elementa določata biocidni izdelek:

  1. Izdelek mora vsebovati snov, ki se šteje za biocidno aktivno snov (snov, katere aktivnost povzroča biocidno delovanje izdelka in je za takšno uporabo dovoljena) in
  2. Namen izdelka mora biti uničenje, odvračanje, nevtralizacija, preprečevanje delovanja ali drugačen nadzor škodljivih organizmov.

Če eden od teh dveh elementov manjka, izdelek ni biocid.

Aktivna snov nosi biocidno dejavnost izdelka in mora biti prisotna v izdelku ter navedena na etiketi (npr. etilni alkohol). Predpisi določajo, katere aktivne snovi so dovoljene za uporabo v določenih vrstah biocidov.

Po drugi strani vam lahko že etiketa samega izdelka pove kar potrebujete.

Najprej in predvsem, kakšen je namen izdelka. Izjave, kot so „razkužuje“, „uničuje bakterije“, „odganja komarje“ in podobno, so jasne biocidne trditve, torej izjave, ki kažejo na biocidno delovanje izdelka.

Zdaj, ko veste, kako prepoznati biocid lahko pogledamo še, na kaj morate biti še pozorni pred samo prodajo.

Če izdelek ne vsebuje biocidne aktivne snovi, a etiketa vsebuje trditev, ki nakazuje na biocidni namen, se lahko taka trditev šteje za lažno, ker zavaja potrošnika.

Če izdelek vsebuje biocidno aktivno snov, a biocidna trditev ni navedena na etiketi, se izdelek ne more šteti za biocidni izdelek. Samo izpuščanje biocidnih trditev ne bi smelo imeti za cilj izogibanje izpolnjevanju regulatornih obveznosti, predpisanih za biocide.

Še ena stvar, na katero morate biti pozorni, je mehanizem delovanja.

Po definiciji biocid deluje na škodljive organizme s kemičnimi ali biološkimi sredstvi. Če je mehanizem delovanja izdelka zgolj fizičen, izdelek ni biocid.

Dober primer je mišelovka. Njena cilj je uničiti škodljiv organizem, a deluje zgolj fizično. Poleg tega ta izdelek ne izpolnjuje enega od dveh bistvenih elementov, ki izdelek opredelijo kot biocid – ne vsebuje biocidne aktivne snovi, medtem ko je biocidna trditev verjetno najdena na njegovi embalaži.

Do zdaj že razumete, na kaj morate biti pozorni, ko razmišljate o vključitvi novega izdelka v svoj prodajni program. Pri biocidnih izdelkih je vsebina etikete ključnega pomena. Ena sama beseda na etiketi lahko naredi razliko.

Če ste ugotovili, da je izdelek biocid, morate izpolniti predpisane obveznosti.

Prav tako vam priporočam, da si ogledate tale kratek video, da lažje prepoznate biocid.

Če potrebujete pomoč pri interpretaciji predpisov o biocidih, vam bom z veseljem pomagal. Kontaktirajte me na nina.pajovic@bens-consulting.eu.


Autor fotografije Towfiqu barbhuiya na Unsplash


Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Biocidi | 03. Jun 2024

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.