Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

zakaj_so_pomembne_posamezne_razvrstitve_snov_v_varnostnem_listu.jpg

Vsaka snov, ki je razvrščena kot nevarna, ima dodeljene H stavke, ki označujejo stopnjo njene nevarnosti. Čeprav mnoge snovi že imajo harmonizirano klasifikacijo, se lahko zgodi, da je snov razvrščena kot še bolj nevarna od harmonizirane klasifikacije, kar kaže na višjo stopnjo nevarnosti. 

Harmonizirana klasifikacija pomeni, da so vse odločilne države znotraj skupnosti ECHA dosegle dogovor o nizu H stavkov, ki natančno opisujejo nevarno naravo snovi.

Na primer, harmonizirana klasifikacija formaldehida vključuje H301, H311, H314 1.B, H317, H331, H341 in H350 1.B.
Vendar, če je snov razvrščena kot bolj nevarna od harmonizirane klasifikacije, se mora uporabiti višja klasifikacija. Pomembno je poudariti, da harmonizirana klasifikacija predstavlja najnižjo možno klasifikacijo za to snov.
Na primer, če je formaldehid razvrščen z dodatnimi nevarnostmi, kot so H318, H330 in H335, jih je treba vključiti v njegovo klasifikacijo.
 

Če snov nima harmonizirane klasifikacije, postane klasifikacija še bolj pomembna za vključitev v 3 točko varnostnega lista. Ker lahko ena snov ima več klasifikacij, je ključno, da se klasifikacija navede skupaj z identifikatorji, kot je CAS številka. To zagotavlja jasno razumevanje nevarnosti, ki lahko vplivajo na klasifikacijo končnega proizvoda.  

Na primer, prednizon lahko nosi klasifikacije, kot so H361 ali H360 1.B ali H373 ali H372. Lahko pa je razvrščen tudi z H302, H312, H315, H319, H332, H335 in H361. Pravilna klasifikacija snovi neposredno vpliva na klasifikacijo končnega proizvoda.  

Sistem harmoniziranih klasifikacij je podoben univerzalnemu jeziku za opis nevarnosti različnih kemikalij. Pomaga vsem vpletenim jasno in dosledno razumeti tveganja.

Včasih se izkaže, da je snov še bolj nevarna, kot je določeno v harmonizirani klasifikaciji. V teh primerih je potrebno uporabiti višjo klasifikacijo.

In ko snov nima harmonizirane klasifikacije, je še toliko pomembneje, da jasno navedemo njene nevarnosti. Navedejo se vse nevarnosti, tako da vsi, ki rokujejo s snovjo, vedo, s čim imajo opravka.
 

Če potrebujete pomoč pri navigaciji skozi harmonizirane in ne harmonizirane klasifikacije, me lahko kontaktirate na e-poštni naslov spela.hudobivnik@bens-consulting.eu, in z veseljem vam bom pomagala. 

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Varnostni Listi | 02. Apr 2024

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.