Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Kaj storiti ob spremembi sestave biocidnega proizvoda?

Biocidni proizvod je snov ali zmes, ki je sestavljena iz aktivnih snovi in je namenjena uničevanju, odvračanju ali nevtralizaciji škodljivih organizmov oz. preprečevanju njihovega delovanja.

Biocidni proizvod se od običajnih kemikalij razlikuje po tem, da trženje biocida pogojuje Uredba št. 528/2012 o dostopnosti na trgu in uporabi biocidnih proizvodov - BPR.

Vsi biocidni proizvodi na trgu morajo biti registrirani. To pomeni, da je pred prodajo potrebno opraviti postopek registracije in poskrbeti, da je biocidni proizvod vpisan v register biocidnih proizvodov, ki ga vodi Urad republike Slovenije za kemikalije.

Kaj pa je potrebno storiti, če želite že registriranemu biocidnemu proizvodu spremeniti sestavo?

Najprej je potrebno skladno s spremembo sestave posodobiti spremljajočo dokumentacijo. Sprememba sestave lahko vpliva na varnostni list, UFI in PCN prijavo, etiketo proizvoda in pripadajočo vlogo. V primeru bistvene spremembe koncentracije aktivnih snovi je potrebno pripraviti tudi nove študije učinkovitosti.

Po pripravi nove dokumentacije je imetnik dovoljenja ali priglasitelj dolžan o tej spremembi obvestiti Urad republike Slovenije za kemikalije. Postopek se bistveno razlikuje glede na tip registracije. Pri registraciji v prehodnem obdobju – priglasitvi, je postopek bolj enostaven in je potrebno pripraviti vlogo in plačati upravno takso 90 €. Pri avtoriziranih biocidnih proizvodih sladno z uredbo BPR gre pa za bolj dolgotrajen postopek, ki je natančno opredeljen v Uredbi št. 354/2013 o spremembah biocidnih proizvodov. Trajanje, strošek in izvedba se lahko bistveno razlikuje od primera do primera in ni možno podati splošnega odgovora.

Po oddaji vloge za spremembo je potrebno počakati, da se sprememba sprejme. Šele po odobritvi spremembe je možno začeti s prodajo ustrezno označenega biocidnega proizvoda s spremenjeno sestavo.

 V kolikor bi tudi Vi potrebovali pomoč pri spremembi sestave biocidnega proizvoda ali pa imate mogoče kakšno drugo vprašanje vezano na biocidne proizvode, varnostne liste ali pa PCN prijave me lahko kontaktirate na tim.bencik@bens-consulting.eu.

 

 

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Biocidi | 28. Mar 2024

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.