Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Inšpekcija bo pregledovala ustreznost predloženih prijav centrom za zastrupitve (PCN) in spletno prodajo kemikalij

Evropska agencija za kemikalije (ECHA) je objavila, da bodo nacionalni organi januarja 2025 začeli z dvema akcijama.

Najprej bodo pod drobnogled vzeli PCN, to je kako vestni so bili zavezanci pri izpolnjevanju svojih obvez za predložitev prijav centrom za zastrupitve. (Če vas zanima, kako lahko preverite, ali je bila za vaš proizvod opravljena PCN prijava, potem vam bo v pomoč ta prispevek).

Morda vas zanima, zakaj bo akcija stekla januarja 2025? Odgovor se skriva v rokih, ki so bili določeni za predložitev PCN. Januarja 2025 morajo biti vsi proizvodi, ki se jih bo dalo v promet, označeni z ustreznimi UFI kodami in biti v registru centrov za zastrupitve.

Namen teh pregledov je zaščititi človeško zdravje. Zato bodo v obdobju 6 mesecev, od januarja 2025 do junija intenzivno preverjali ali so dobavitelji kemikalij predložili nacionalnim oblastem prijave o nevarnih zmeseh.

Nacionalne oblasti te informacije posredujejo centrom za zastrupitve, da lahko ti svetujejo državljanom ali medicinskemu osebju v primeru nujnih primerov. Centri za zastrupitve morajo imeti pravilne informacije o nevarnih zmeseh, da zagotovijo, da je nujni odziv dobro obveščen in primeren.

Inšpektorji bodo tako preverjali več stvari. Prvič, ali so bile PCN predložene, drugič, ali so UFI kode na etiketah ustrezne (in ne prazne) ter (tretjič) tudi varnostne liste zmesi. Kot rečeno, bodo z akcijo začeli januarja 2025. Intenzivno kontrolo lahko pričakujete najmanj 6 mesecev.

Drugi cilj pa je preveriti tudi ustreznost obveščanja pri spletni prodaji kemikalij.

V tem primeru bodo inšpektorji preverili, ali vsebujejo proizvodi, ki se jih oglašuje in prodaja na spletu, snovi, ki so omejene z zakoni REACH in POPs, ter ali so pravilno označeni in pakirani.

Se pravi, preverili bodo, ali ima potencialni kupec v nakupnem procesu na spletu na voljo vse potrebne informacije in ali so predstavljene na ustrezen način.

Pregledi bodo tudi preverili skladnost z direktivo o omejevanju nevarnih snovi v električni in elektronski opremi (RoHS).

Pri obeh navedenih nalogah, ki bodo predmet inšpekcijskih pregledov, vam lahko hitro in učinkovito pomagamo. Seveda, če nas kontaktirate pravočasno. Dosegljiv sem na luka.rifelj@bens-consulting.eu.


Avtor originalne fotografije Volodymyr Hryshchenko portal Unsplash


Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
UFI / PCN Ostalo | 26. Mar 2024

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.