Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Kdo je dolžan generirati UFI kodo in urediti PCN notifikacijo za tujo blagovno znamko

Področje prijav centrom za zastrupitve - PCN je zelo zapleteno z mnogo možnostmi, izjemami in mejnimi primeri. Velikokrat se zgodi, da se pojavijo dvomi o tem, kdo je dolžan generirati UFI kode, urediti PCN prijave in dodati UFI kode na proizvod.

Poglejmo primer. Podjetje proizvaja proizvod za tujo blagovno znamko. V tem primeru torej opravlja funkcijo podformulatorja (toll formulator). Pri tuji blagovni znamki nosi vse pravice proizvoda povezane z intelektualno lastnino te blagovne znamke lastnik, ki je prijavil to blagovno znamko in ne proizvajalec proizvoda, kot bi morda mislili.

Kaj takšen primer pomeni za PCN notifikacije? Bolj konkretno, kako je pa v takšnem primeru s PCN prijavo in UFI kodo? Oziroma, čigava dolžnost je generirati UFI kodo in urediti PCN prijavo za tak proizvod?

Na srečo smernice za prilogo VIII k uredbi CLP predvidevajo tudi takšen primer in so obveznosti jasno določene.

Smernice narekujejo, da je proizvajalec proizvoda za tujo blagovno znamko tisti, ki nosi obveznosti za generacijo UFI kode, ureditev PCN prijave in dodatek UFI kode na proizvod.

Ob tem moramo omeniti težavo, ki se ob tem največkrat pojavi.

Z dešifriranjem UFI kode je možno pridobiti podatke o davčni številki proizvajalca proizvoda za tujo blagovno znamko. Tega pa podjetja (lastnik blagovne znamke) največkrat seveda ne želijo razkriti.

Na srečo obstaja več alternativnih možnosti glede generacije UFI kode. Poglejmo si tri take načine:

  • Lastnik blagovne znamke lahko generira UFI kode s svojo davčno številko, jih posreduje proizvajalcu in prosi proizvajalca, da jih vključi v njihovo PCN prijavo.
  • Lastnik blagovne znamke lahko generira UFI kode s svojo davčno številko in jih tudi prijavi s PCN prijavo. Pri tem se lahko sklicuje in navezuje na prijavo od proizvajalca, če je bila že narejena.
  • Lastnik blagovne znamke lahko generira UFI kode s svojo davčno številko in jih tudi prijavi s PCN prijavo, brez sklicevanja na prijavo od proizvajalca. To je možno narediti samo v primeru, če so na voljo vsi potrebni podatki za PCN prijavo.

Smernice prav tako predvidevajo, da je v takih primerih dobro skleniti pogodbeni sporazum, kjer so vse obveznosti in dolžnosti podjetij vezane na PCN prijave jasno določene.

Če se tudi vi srečujete s tovrstnimi vprašanji ali pa potrebujete kakšno drugo pomoč glede PCN prijav, me lahko kontaktirate na tim.bencik@bens-consulting.eu.

 

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
UFI / PCN | 25. Mar 2024

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.