Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Ali moram agenciji ECHA predložiti PCN za vodne raztopine snovi?

Kratek odgovor je pritrdilen. Toda poglejmo si podrobneje ta primer.

Za dobavitelje osnovnih kemikalij je priprava vodnih raztopin (raztopina 2 ali več snovi je zmes) običajen scenarij.

Na primer, kupite vodno raztopino baze, kisline ali soli. Nato jo razredčite na nižjo koncentracijo in po želji pošljete strankam.

V nekaterih primerih kupite čisto kemikalijo (snov) in pripravite vodno raztopino snovi, nato pa jo pošljete stranki.

Kakorkoli, takoj, ko pripravite raztopino, zapadete v kategorijo nadaljnjega uporabnika.

To pomeni, da imate obveznosti v skladu s členom 45 in Prilogo VIII k uredbi CLP, če je tudi končna raztopina razvrščena kot nevarna za zdravje in/ali s fizikalnimi nevarnostmi (z dobro znanimi izjemami).

Če je končna raztopina razvrščena kot nevarna za zdravje in/ali s fizikalnimi nevarnostmi, morate predložiti PCN agenciji ECHA. V tistih državah članicah, kjer jo boste dali na trg.

Primeri takšnih zmesi so navedeni v Prilogi VI k uredbi CLP z navedbo "%" v imenu. Na primer dušikova kislina in amoniak. Drug pogost primer takšne zmesi je vodna raztopina natrijevega hidroksida.

Obveznost PCN je v tem primeru za nekatere od vas morda veliko presenečenje. Če potrebujete pomoč pri predložitvi PCN-jev za vaše podjetje, nam pišite na info@bens-consulting.eu. Z veseljem vam bomo pomagali.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
UFI / PCN | 12. Mar 2024

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.