Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Kako preveriti, ali je bila za proizvod opravljena PCN prijava?

Ste se tudi vi že kdaj vprašali, če je možno kako preveriti, če je bila za dobaviteljev proizvod ustrezno opravljena PCN prijava?

Pri našem delu zelo pogosto prejmemo tovrstna vprašanja. Pri prijavah centru za zastrupitev (Poison Centre Notification) - PCN je namreč težava to, da centri za zastrupitve v Evropski uniji med seboj niso povezani in se vsaka država obravnava ločeno. V kolikor kupujete nevarne zmesi iz tujine, je potrebno pri dobavitelju proizvodov preveriti, če je bila opravljena PCN prijava tudi za Slovenijo.

V praksi se namreč zelo pogosto izkaže, da dobavitelji na proizvode dodajo UFI kodo, opravijo PCN prijavo samo za svojo državo, Slovenije pa ne vključijo. Takšna UFI koda in PCN prijava na žalost nima nobene veljave v Sloveniji in pogoji za postavljanje tega proizvoda na slovenski trg niso izpolnjeni.

V kolikor želite preveriti, če je dobavitelj v PCN prijavi vključil tudi Slovenijo, vas moram razočarati. V Sloveniji lahko do te baze dostopa le pooblaščeni center za zastrupitve. Baza urejenih PCN prijav namreč ni javno dostopna, saj lahko vsako podjetje dostopa le do svojih PCN prijav. Kupec proizvoda nima popolnoma nobenega vpogleda v to, ali bila urejena ustrezna prijava ali ne. Ker se zaupanje na besedo v poslovnem svetu pogosto izkaže kot ne preveč zanesljivo, obstaja alternativna možnost. Dobavitelja lahko prosite za posnetek zaslona iz tega informacijskega sistema ECHA Submission Portal, za opravljeno PCN prijavo za proizvod.

Posnetek zaslona za uspešno opravljeno PCN prijavo za razkužilo BENSANOL je prikazan spodaj.

How to check if the product has been PCN notified?

Iz tega posnetka zaslona so vidne vse ključne informacije, vključno s trgovskimi imeni, državami in UFI kodami. Dobavitelj proizvoda sicer zakonsko ni dolžan posredovati tega posnetka zaslona iz sistema ECHA Submission Portal, a je trenutno na žalost to edini način, da se preveri ustreznost.

V kolikor ste iz tega prispevka pridobili kakšno koristno informacijo, me zelo veseli. Če pa potrebujete kakšno drugo pomoč ali informacije glede PCN prijav, me lahko kontaktirate na tim.bencik@bens-consulting.eu.

 


Avtor originalne fotografije Freepik portal Freepik


Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
UFI / PCN | 11. Mar 2024

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.