Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Proizvajalec proti dobavitelju – kdo nosi odgovornost za vsebino varnostnega lista?

Začnimo z osnovnimi definicijami proizvajalca in dobavitelja. Proizvajalec je  tisti, ki ustvarja snov ali zmes, medtem ko je dobavitelj kdorkoli, ki te snovi ali zmesi daje v promet.  

Smernice za pripravo varnostnih listov jasno določajo, da so za vsebino varnostnega lista odgovorni dobavitelji snovi ali zmesi, za katero je potreben varnostni list, čeprav ga morda niso sami pripravili. 

Preprost prepis oz. prevod podatkov iz originalnega varnostnega lista ni dovolj, saj je zakonska zahteva, da ste kot dobavitelj seznanjeni s tem, kar predate naprej. 

Originalni varnostni list je samo dober vir informacij. Če ga kot dobavitelj samo predate naprej vašemu kupcu, pomeni, da se z njegovo vsebino strinjate.  

Ste pa kot dobavitelj vi odgovorni za njegovo vsebino, čeprav ga morda sami niste izdelali. 

Čeprav smernice omogočajo uporabo podatkov originala varnostnega lista kot vira informacij, je ključno razumeti, da so ti podatki zgolj vir in ne odvezujejo odgovornosti za vsebino varnostnega lista. Vsak varnostni list je treba temeljito preveriti in po potrebi popraviti, da bi zagotovili skladnost z zakonodajo.  

Bolj podrobno o odgovornosti za varnostni list pa si lahko preberete v tem blogu 

 

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Varnostni Listi | 19. Feb 2024

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.