Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Kdaj kozmetični proizvod potrebuje varnostni list?

Zagotovo ste že naleteli na šampon ali pa gel za tuširanje, kjer so bile navedene sestavine, ki jih niste znali izgovoriti. Verjetno ste se tudi takrat vprašali, kaj pa sploh so te sestavine? Ali so te sestavine varne za telo? Ali pa so to kemikalije, ki jih dodajo v tako nizkih koncentracijah, da opravijo svoje delo, brez poškodovanja kože? 

Kako pa je urejen nadzor nad kozmetičnimi proizvodi, in kdaj lahko kozmetični proizvod postane nevarna kemikalija in s tem zapade pod kemijsko regulativo? Kdaj kozmetični proizvod potrebuje varnostni list? 

Za kozmetične izdelke, ki so končnemu uporabniku (potrošniku) namenjeni v svoji končni obliki, kot na primer šamponi, geli za tuširanje in losjoni za telo, ni potrebno zagotavljati varnostnih listov

Zahteve za varnostne liste, ki so navedene v 31.členu Uredbe REACH pa prav poimensko izključujejo kozmetične proizvode, iz navedenih zahtev.

Torej, če odgovorimo na zastavljeno vprašanje: Kdaj kozmetični proizvod potrebuje varnostni list? Varnostnega lista kozmetični proizvodi ne potrebujejo.

Morajo pa nevarne snovi ali zmesi, ki so v ponudbi ali prodaji za javnost, opremljene z zadostnimi informacijami, ki uporabnikom omogočajo sprejetje vseh potrebnih ukrepov glede varovanja zdravja ljudi, varnosti in okolja, razen če jih ne zahteva nadaljnji uporabnik ali distributer. 

V primeru dodatnih vprašanj ali pojasnil lahko stopite v stik z mano preko spela.hudobivnik@bens-consulting.eu 


Avtor originalne fotografije sosiukin portal Freepik


Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Varnostni Listi | 14. Feb 2024

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.