Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

UFI koda je potrebna na etiketi proizvoda, ni pa obvezna na VL – mit ali resnica?

Danes bi rada naslovila nek splošni »mit«, ki sem ga v komunikaciji s številnimi klienti opazila v zadnjem času. Ta »mit« pravi, »da je UFI potreben na etiketi proizvoda, ni pa obvezen na varnostnem listu - VL«. 

UFI koda, Unikatni Identifikator Formulacije, ni novost, saj je že v uporabi več kot tri leta, natančneje od januarja 2021. Gre za 16-mestno kodo, ki se uporablja za označevanje nevarnih zmesi in se navaja na etiketah proizvodov, ki so razvrščeni kot nevarni. 

Zato danes na kratko o tem kdaj mora biti UFI koda resnično navedena tudi v varnostnem listu? Kaj torej o tem pravi zakonodaja. 

Dejstvo torej je, da se UFI kode v splošnih primerih res ne navaja v varnostnih listih za nevarne zmesi (Uredba CLP št.1272/2008, Aneks VIII, Del A, poglavje 5). Lahko pa to storite prostovoljno. Veliko strank to dela zaradi zagotavljanja celovite informacije svojim partnerjem. V tem primeru se UFI koda doda v točko 1.1. vašega varnostnega lista. 

Vendar pa obstaja tudi v tem primeru izjema, ki jo morate poznati. Edina izjema pri navajanju UFI kode v varnostnih listih so nevarne zmesi, ki se prodajajo nepakirane (na primer mokri beton v tovornjaku ‘’hruški’’). V tem primeru je UFI koda v varnostnem listu obvezna. Navedena mora biti v oddelku 1.1. varnostnega lista.  

Še več prispevkov na temo UFI in PCN notifikacij najdete na našem BENS blogu tukaj. 

V primeru dodatnih vprašanj ali nejasnosti, me lahko kontaktirate na spela.hudobivnik@bens-consulting.eu. 

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Varnostni Listi UFI / PCN | 17. Jan 2024

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.