Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Mešalnice barv – POZOR!

Mešanje barv po naročilu pomeni proizvodnjo kemikalij in zato morajo podjetja, ki mešajo barve, imeti dovoljenje za proizvodnjo kemikalij.

Prostor, kjer poteka mešanje (mešalnica), mora ustrezati zakonodaji glede varstva pri delu, vključno s predpisi o prezračevanju, osvetljenosti in požarni varnosti. Mešalnica niti ne sme biti v prostoru, ki je namenjen skladiščenju nevarnih kemikalij.

"Barva po naročilu" pomeni barvo, ki je proizvedena v omejenih količinah in izdelana po meri za posameznega potrošnika ali strokovnega uporabnika na prodajnem mestu z niansiranjem ali mešanjem barv.

Takšna barva mora biti označena z elementi etikete, ki so določeni v oddelku 2.2 pripadajočega varnostnega lista. Naj spomnim na ključne elemente etikete: piktogram, opozorilna beseda, stavki o nevarnosti (H stavki), previdnostni stavki (P stavki).

Upoštevati pa morate tudi dodatno zahtevo glede označevanja končnih izdelkov – barv po naročilu. Na etiketo je potrebno navesti  UFI kode za vse surovine, ki jih barva po naročilu vsebuje v koncentraciji več kot 0,1 % in za katere velja obveznost PCN notifikacij. Ti podatki se morajo navesti skupaj in v padajočem vrstnem redu glede na koncentracijo surovine v barvi po naročilu.

Če pa je koncentracija surovine v barvi po naročilu višja od 5 %, je potrebno na etiketi barve po naročilu navesti tudi koncentracijo te zmesi poleg njenega UFI-ja.

Če povzamemo - za pravilno označevanje končnih barv je potrebno na etiketah navesti UFI kode surovin po padajočem vrstnem redu. Če je koncentracija surovine večja od 5%, je potrebno dodatno navesti tudi koncentracijo te surovine. UFI številke surovin so dostopne na varnostnih listih surovin (oddelek 1) ali na njihovih etiketah.

Več informacij o UFI/PCN najdete na našem blogu tukaj.

V primeru dodatnih vprašanj mi pišite na simona.miklavcic@bens-consulting.eu.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Varnostni Listi UFI / PCN Ostalo | 11. Jan 2024

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.