Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

How are Composition, PCN Notification and UFI Codes connected?

Številne naše stranke se še vedno trudijo povezati vse podatke, ki so potrebni za uspešno PCN notifikacijo.  V tej objavi bom odgovorila na najbolj pogosto zastavljena vprašanja na temo PCN notifkacij, držav ter UFI kod. 

1. Ali moramo razkriti celotno sestavo proizvoda, da bi zagotovili skladnost z evropskimi zahtevami PCN notifikacije? 

Razkritje celotne sestave proizvoda je zelo zaželjeno, vendar ni pogoj za uspešno PCN notifikacijo. Najmanjša koncentracija sestave, ki jo morate razkriti, je 70%.  

V primeru, da nimate možnosti pridobiti 70% sestave, oziroma je ne želite razkriti, pa obstaja možnost prijave ‘’MiM’’ (zmes v zmesi).  

Bistvo urejanja PCN notifikacij je, da EU dobi potrebne podatke o nevarnostni proizvoda, če pride do izrednih razmer, ki ogrožajo človeško življenje ali okolje. Z EU Submission Portal-om pa postanejo podatki zelo dostopni reševalcem v sili. Več o tem katere podatke potrebujemo za uspešno PCN notifikacijo, si lahko preberete tukaj. 

2. Ali potrebujemo PCN notifikacijo za vsako državo? 

Da, PCN notifikacijo potrebujete za vse države v katerih boste prodajali svoj proizvod. Torej, če izdelamo PCN notifikacijo za Slovenijo, velja notifikacija samo v Sloveniji, ne pa v celotni EU. 

Tukaj je potrebno omeniti tudi 4 države v EU, ki zaračunavajo dodatne stroške notifikacije proizvoda na svojem trgu. Te države so Irska, Madžarska, Belgija in Italija. Vse imajo različne pogoje in različne cene. 

3. Ali moramo ustvariti različne kode UFI, za različne države? 

 

Ne, ustvarite eno UFI kodo za proizvod, ki se lahko uporablja na več trgih. Lahko imate eno UFI kodo vezano na proizvod, vendar imate tudi možnost, da enemu proizvodu dodelite več UFI kod – izbira je vaša. 

Najpogostejši primer je čistilo, ki ima več vonjev, sestava pa ostaja enaka. Tukaj lahko: 

  • ustvarite samo eno UFI kodo za vse vonjave. 
  • ustvarite več UFI kod, pri čemer vsakemu vonju dodelite lastno UFI kodo. 

  

Če se za vse proizvode uporablja ena UFI koda, to pomeni, da je njihova sestava enaka. Na drugi strani pa lahko navedba različnih UFI kod na etiketah teh proizvodov prikrije dejstvo, da je sestava proizvodov enaka.  

4. Ali z varnostnim listom v angleščini pokrijem celotno EU?

Ne. Angleščina pokriva večino držav, ne pa vseh. In če se sprašujete, v katerih jezikih morate imeti varnostne liste, potem je ta objava za vas. 

 

Če imate še kakšno vprašanje, mi lahko pišete na spela.hudobivnik@bens-consulting.eu in pomagala vam bom.   

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Varnostni Listi UFI / PCN | 24. Oct 2023

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.