Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

"&Scaron<pTo je eden glavnih očitkov kupcev, ki zavračajo varnostne liste kot neustrezne.

Ampak temu ni tako. Poglejmo zakaj?

Če v glavi varnostni listov še vedno vidite zapisano Uredbo (ES) št. 1907/2006 (Uredba REACH) je to v skladu s pravili in ne pomeni avtomatično – kot največkrat slišimo – da je varnostni list zastarel in neustrezen. Naj pojasnim.

Uredba (ES) št. 1907/2006 (Uredba REACH) je  namreč krovna uredba. Le-ta določa vsebino in obliko varnostnih listov in zato je prav, da ostaja ta Uredba zapisana na tem mestu, to je v glavi varnostnega lista.

Verjetno se sedaj sprašujete ali mora biti potem sploh  kje v varnostnem listu omenjena Uredba komisije 878/2020?

Odgovor je pritrdilen.

Nova Uredba komisije 878/2020 je lahko (ni pa obvezno) v vaših varnostnih listih omenjena v oddelku 15, ker predstavlja samo spremembo krovne Uredbe št. 1907/2006 (REACH). Sedaj pa še k drugemu hitremu testu, ki vam bo tudi v pomoč pri identifikaciji novih varnostnih listov.

Gre za informacijo o vsebnosti hormonskih (endokrinih) motilcev v oddelku 2.3 v varnostnem listu. To pa je dejanska novost, ki se prej ni navajala v varnostnih listih. In kako izgleda zapis take informacije?

Informacije o hormonskih (endokrinih) motilcih so lahko podane enostavno, npr.:

2.3 Druge nevarnosti
Lastnosti endokrinih motilcev: Ni podatkov

Lahko pa so navedene bolj specifično, npr.:

Zmes ne vsebuje snovi, ki so vključene na seznam snovi z lastnostmi endokrinih motilcev, ki je določen v skladu s členom 59 Uredbe REACH, v koncentraciji ≥ 0,1 m/m %.

Zmes ne vsebuje snovi, ki so identificirane kot snovi z lastnostmi endokrinih motilcev v skladu z merili iz Delegirane Uredbe komisije (EU) 2017/2100 ali Uredbe Komisije (EU) 2018/605, v koncentraciji ≥ 0,1 m/m %.

Sedaj ste opremljeni, da prepoznate varnostne liste usklajene z Uredbo 878/2020 ali pa da podučite tiste, ki vam očitajo, da imate zastarele varnostne liste, ker nimate Uredbe 878/2020 navedene v glavah varnostnih listov.

Če imate ob tem kakršnokoli vprašanje glede novih varnostnih listov, smo pravi naslov za vas. Enostavno mi pišite na simona.miklavcic@bens-consulting.eu.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Varnostni Listi | 07. Jun 2023

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.