Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

1000€ kazni za ADR odprto oranžno tablo ali kako vas lahko lakota drago stane

Tukaj je resnična zgodba izpred nekaj dni.

Sredi dela me je zmotil telefon. Na drugi strani je bil zgroženi direktor podjetja, katerega šofer je ravnokar dobil kazen 1000€. Razlog?

Šofer je pri stranki razložil nevarno blago. Kombi je bil  prazen in čas je bil za malico. Ker je lakota grozna stvar, se je šofer s praznim kombijem odpeljal na malico. Ob tem pa je pozabil zapreti ADR oranžno tablo na vozilu.

Na tej poti ga je ustavila prometna policija, saj je po odprti oranžni tabli na kombiju predvidevala, da prevaža nevarno blago. Od šoferja je, kar je običajno v takih primerih, zahtevala prevozne dokumente. Šofer jim je povedal, da jih ne potrebuje več, ker je blago že predal (in gre sedaj samo še na malico).

Policisti so mu  izrekli kazen 1000 EUR, ker je imel neustrezno označeno vozilo. Sedaj je direktorja  zanimalo ali obstaja zakonska podlaga za tako kazen.

Osnovni predpis iz področja prevoza nevarnega blaga je Zakon o prevozu nevarnega blaga - 27. člen zakona govori o nedovoljenem označevanju tovorkov in vozil.

Z oznakami ali nalepkami, napisi ali tablami po predpisih iz 3. člena tega zakona ni dovoljeno označevati tovorkov ali vozil, ki se ne uporabljajo za prevoz nevarnega blaga. V Zakonu o prevozu nevarnega blaga so navedene tudi kazni za prekrške.

Primer: z globo 1.000 eurov se za prekršek kaznuje pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če z oznaki ali nalepkami, napisi ali tablami označuje tovorke ali vozila, ki se ne uporabljajo za prevoz nevarnega blaga.

Glede na navedeno je bila kazen za prekršek - odprte oranžne table na praznem kombiju - dejansko upravičena...

Velika verjetnost je, da bo tudi podjetje, ki je bilo pošiljatelj nevarnega blaga, dobilo odločbo o prekršku. Ker niso izdelali prevozne listine, lahko dobijo kazen v višini 4000 EUR.

Pošiljatelj mora  prevozniku v skladu z Zakonom o prevozu nevarnega blaga oz. ADR-om posredovati ustrezne prevozne dokumente, ki so v skladu z oznakami in količinami nevarnega blaga, ki se prevaža.

Šofer in pošiljatelj morata  kopijo prevozne listine shranjevati najmanj 3 mesece.

Tukaj ni bližnjic. Iz prakse vam povem, da ni izgovora, ki bi vam prihranil denar. Najboljša pot je, da se o tem poučite ali pa najamete strokovnjake in zadostite obveznostim.

Če vas zanima več o prevoznih listinah, si lahko preberete v tem prispevku.

Dejstvo je, da se veliko nevarnega blaga po naših cestah prevaža brez ustrezne spremljajoče dokumentacije ali pa v neustrezno označenih vozilih. A to gre, dokler vas ne dobijo. In to ni strategija, ki bi se izplačala. Kazen je na koncu vedno večja od koristi.

Če bi se želeli izogniti neprijetnemu srečanju s prometno policijo in bi ob tem radi prihranili  kakšnega tisočaka, mi pišite na mail: simona.miklavcic@bens-consulting.eu.

 


Avtor izvirne slike roman_babakin iz Freepik


Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
ADR | 07. Jun 2023

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.