Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

"&ScaronČeČe ste proizvajalec kemikalij v Bosni in Hercegovini, zagotovo namenjate veliko časa videzu etiket. To je vsekakor pomembno, če želite, da vaš izdelek izstopa in pritegne kupce.

Vendar pa, ko gre za nevarne kemikalije, predpisi določajo obvezne elemente označevanja, ki jih je morate navesti na etiketi. Te obveznosti je treba izpolnjevati, da je vaš izdelek v skladu s predpisi.

Včasih lahko že najmanjša napaka na etiketi povzroči umik izdelka s trga. In to vas drago stane. Pa tukaj ne mislim samo denarnih kazni ali izgubljenega časa, ki ga morate nameniti urejanju ugotovljenih pomankljivosti. Gre predvsem za težko prisluženi ugled podjetja, ki se lahko v trenutku.

Zato danes pišem o samem videzu in velikosti etiket – predpisi, ki veljajo v Bosni in Herecegovini.

To področje je določeno v predpisih o razvrščanju in označevanju kemikalij. Če etiketa ali piktogram nista ustrezne velikosti, vaša etiketa ni v skladu s predpisom, tudi če vsebuje vse predpisane elemente.

Velikost etikete oziroma dela etikete s podatki o nevarnosti kemikalije je pogojena z velikostjo embalaže. Večja kot je embalaža, večja mora biti etiketa.

Na priloženi fotografiji lahko vidite natančne podatke o velikosti etikete in velikosti piktograma glede na velikost embalaže neke kemikalije.

Razporeditev vseh predpisanih podatkov na omejenem prostoru lahko pogosto predstavlja izziv, vendar ne sme biti na račun berljivosti navedenih podatkov.

Morda je prvi in najpreprostejši korak, da izpustite alfanumerične kode za opozorila o nevarnosti (H-oznake) in opozorila o previdnostnih ukrepih (P-oznake).

Na primer, ni nujno, da na etiketi navedete H319 in ustrezno besedilo. Dovolj je navesti "Povzroča hudo draženje oči." Enako velja za oznako P102. Dovolj je navesti "Hraniti zunaj dosega otrok."

V specifičnih primerih predpisi določajo izjeme, kar omogoča, da se elementi označevanja kemikalij prikažejo na enega od naslednjih načinov:

  • na zloženih etiketah,
  • na priloženi ploščici ali etiketi ali
  • na zunanji embalaži.

V Evropski uniji je v teku postopek spremembe ključne CLP zakonodaje, ki določa razvrščanje in označevanje kemikalij. Predlagano je dodatno določanje načina navajanja podatkov na etiketi, predvsem glede velikosti črk ter razmika med vrsticami in besedami. 

Poleg tega naj bi se začela uporabljati tudi digitalna etiketa, ki omogoča navajanje dodatnih in podrobnih informacij za uporabnike.

Dokler predlagane spremembe ne bodo sprejete in nato vključene v zakonodajo v Bosni in Hercegovini, se držimo obstoječih predpisov. In kot že veste, so trenutno veljavni samo v Republiki Srbski.

Zato naslednjič več o trenutno veljavnih izjemah, ki se nanašajo na označevanje majhnih pakiranj kemikalij.

Če niste prepričani, ali je vaša etiketa v skladu s predpisi v BIH, vam lahko pomagamo. Obrnite se direktno na nina.pajovic@bens-consulting.eu.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Ostalo | 05. Jun 2023

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.