Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Kako hitro in enostavno v 4 korakih ugotovite ali sodi biocid pod tiste z opombo (3)?

Po objavi člankov na temo prodaje biocidnih proizvodov z opombo (3) smo prejeli kar nekaj podobnih vprašanj. Sprašujete nas, kako lahko sami preverite, ali spadajo biocidi, ki jih  prodajate, pod to kategorijo, o kateri smo pisali.  

Zato smo danes za vas pripravili enostavni vodič, ki vas v štirih korakih vodi do tega, da sami ugotovite ali sodi izdelek, ki ga prodajate, pod tiste z opombo (3) ali ne. (Če ne veste; o čem govorim, potem vam priporočam  predhodno branje zadnjega članka z naslovom »Kaj morajo storiti trgovci, ki prodajajo biocidne proizvode z opombo (3)?«). 

Sedaj pa k obljubljenemu. Kako lahko v 4 preprostih korakih ugotovite, ali je vaš izdelek biocidni proizvod z opombo (3): 

Korak 1 – odprite zadnji Register biocidnih proizvodov. V tem dokumentu so vpisani vsi biocidni proizvodi, ki so uspešno priglašeni na Uradu RS za kemikalije in se jih lahko prodaja.   

Ko boste kliknili povezavo, se vam odpre naslednji pogled (slika spodaj) na spletni strani Ministrstva za zdravje: 

Kako hitro in enostavno v 4 korakih ugotovite ali sodi biocid pod tiste z opombo (3)?

Korak 2 – prenesite datoteko (ena možnost je XLS ali Excel datoteka, druga PDF).  

Sedaj, ko ste jo prenesli  na svoj računalnik, jo odprite. Ne glede na izbrani format, morate videti naslednjih 6 kolon – slika spodaj:  Kako hitro in enostavno v 4 korakih ugotovite ali sodi biocid pod tiste z opombo (3)?

Korak 3 – iskanje vašega izdelka na seznamu.  

Sedaj je čas, da ugotovite ali je izdelek, ki ga želite preveriti, na tem seznamu. To naredite tako, da najprej pritisnete ukaz za iskanje »Ctrl+F«. Prikaže se pogovorno okno, kamor vpišete ime izdelka (ali del imena), ki ga želite preveriti. Ko boste to vpisali, boste v primeru ujemanj hitro opazili, kje v dokumentu je ta izdelek naveden.   

Za primer prikaza smo mi v ukaz za iskanje “Ctrl+F” vpisali »ime aktivne« in dobil naslednji zadetek: Kako hitro in enostavno v 4 korakih ugotovite ali sodi biocid pod tiste z opombo (3)?

Pri vas se bo v primeru imena ali dela imena izdelka tako obarval zadetek in na desni strani bo označeno z oranžno, če je to ime ali del imena prisotno na večih delih dokumenta.   

Korak 4 – Preverite ali je pri vašem izdelku zapisana opomba (3) 

Ko enkrat najdete izdelek v Registru biocidnih proizvodov, morate samo pogledati, ali je v peti koloni z naslovom »Veljavnost dovoljenja« zapisana kakšna opomba. Če najdete tam zapis v obliki »(3)«, potem je to biocidni proizvod, kjer je potrebno ukrepanje. Če te opombe ni, potem ne rabite zaenkrat storiti ničesar.  

Več o tem, kako v takih primerih ukrepati kot trgovci, si preberite tukaj. Če pa ste prodajalec  proizvodov z opombo številka (3), pa je vse, kar morate vedeti, zbrano v tem blogu.  

Seveda je lahko vaš primer drugačen. V teh primerih je tukaj moj e-mail, kamor mi lahko pišete – bojan.dimic@bens-consulting.eu. 


Avtor originalne fotografije macrovector portal Frepik


Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Biocidi | 16. May 2023

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.