Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Kaj morajo storiti trgovci, ki prodajajo biocidne proizvode z opombo (3)?

Pred nekaj dnevi sem pisal o tem, kaj zadnje obvestilo Urada Republike Slovenije za kemikalije pomeni za podjetja, ki so priglasila biocidne proizvode z opombo (3).

To obvestilo pa je pomembno tudi za trgovce kot so Lidl, Hofer, Mercator, E.Leclerc, Mueller in ostale, ki še prodajajo (ali pa imajo na zalogi) te proizvode.

Poglejmo podrobnosti. Dve stvari sta pomembni:

  • Prodaja trenutno priglašenih biocidov z opombo (3) je dovoljena do 31. oktobra letošnjega leta.
  • Če imetnik dovoljenja želi nadaljevati s prodajo teh biocidnih proizvodov po tem datumu, mora do 30. junija zagotoviti ustrezne teste učinkovitosti in vložiti vlogo za spremembo priglasitve a Urad RS za kemikalije.

Iz tega sledi, da imate tudi trgovci določene obveznosti in odgovornosti. Predvsem morate poskrbeti, da po 31. oktobru 2023 na prodajnih (in skladiščnih) policah nimate več biocidnih proizvodov z opombo (3).

Ali pa imate te proizvode na policah še naprej, za katere bo priglasitelj dopolnil vlogo in bodo še vedno priglašeni in vpisani v Register biocidnih proizvodov. V tem primeru pri teh biocidih ne bo več smelo biti več opombe (3) po 31. oktobru 2023.

To tudi pomeni, da bo potrebno na obstoječih zalogah ponovno etiketirati tovrstne biocidne proizvode po 31. oktobru, saj bodo navedbe na etiketi drugačne. Zato predlagam, da do 31. oktobra odprodate vse obstoječe zaloge, da se izognete temu strošku.

Kaj lahko še naredite, da se izognete težavam pri inšpekcijskih pregledih, ki zagotovo sledijo po tem datumu?

Prvič, poglejte katere biocidne proizvode prodajate in jih primerjajte s tisimi v Registru biocidnih proizvodov. Biocidni proizvodi, ki imajo v peti koloni z naslovom »Veljavnost dovoljenja« zapisano opombo (3) so proizvodi, ki so v tem trenutku pomembni.

Drugič, začnite komunicirati z dobavitelji teh proizvodov. Pišite jim. Vprašajte jih, kaj bodo v zvezi s tem obvestilom Urada RS za kemikalije storili. In na osnovi njihovega odziva pripravite ustrezni akcijski načrt.

Tretjič, spremljajte dogajanje s temi proizvodi, da lahko še pravočasno reagirate.

Upam, da vam je prispevek v pomoč. Če se pojavi še kakšno vprašanje, pa vam bomo z veseljem prisluhnili in pomagali.


Avtor slike Towfiqu barbhuiya portal Unsplash


Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Biocidi | 12. May 2023

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.