Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Veljavnost dovoljenj za biocidne proizvode z opombo (3) v Sloveniji se izteka

Urad Republike Slovenije za kemikalije je objavil novico, ki vpliva na vašo nadaljnjo prodajo že priglašenih biocidnih proizvodov:

»Zaradi končanja epidemije SARS-CoV-2 in sproščanja ukrepov za preprečevanje njenega širjenja bo dajanje na trg in uporaba biocidnih proizvodov z opombo (3) v Registru biocidnih proizvodov dovoljena do 31. oktobra 2023.«

»Če imetnik dovoljenja želi nadaljevati s trženjem teh biocidnih proizvodov po tem datumu, mora na Urad Republike Slovenije za kemikalije najkasneje do 30. junija 2023 vložiti vlogo za spremembo priglasitve, h kateri mora priložiti ustrezne teste učinkovitosti.«

Če torej želite še vedno uporabljati oziroma dajati na trg vaš biocidni proizvod, ki ima trenutno opombo (3) v registru biocidnih proizvodov – morate torej do 30. junija zagotoviti ustrezne teste učinkovitosti in vložiti vlogo za spremembo priglasitve.

Če tega ne boste storili, bo vaš proizvod izbrisan iz registra in se bo lahko še prodajal ali uporabljal v Sloveniji do 31. 10. 2023.

Kako lahko preverite, ali je kakšen vaš proizvod med temi z opombo (3)?

Enostavno. V registru biocidnih proizvodov boste v peti koloni z naslovom »Veljavnost dovoljenja« našli zapisano številko 3 v oklepaju.

Ta številka se nanaša na opombo, ki jo najdete na koncu tega dokumenta in pravi:

»Sestava ustreza priporočilom WHO/ECDC in je priglašena samo za preprečevanje širjenja COVID-19: veljavnost dovoljenja po postopku priglasitve do 31.10.2023«.

Kako naprej, če ste presodili, da bi radi nadaljevali s prodajo teh izdelkov?

Najprej je tukaj odločitev to priglasitev delali sami ali pa prepustili nekomu drugemu. Če imate dovolj časa, energijje in znanja, da to izpeljete sami, potem naj vam pomagam še z eno informacijo.

Tovrstni proizvodi z opombo (3) vsebujejo predvsem aktivno snov etanol (Vrsta proizvodov 1 in 2 – PT1, PT2). V skladu s tem so bili priglašeni za uporabo proti širjenju epidemije SARS-CoV-2 kot “sredstva proti virusom z ovojnico”.

Zakaj je to pomembno? Ker se to nanaša na pridobivanje ustreznih testov učinkovitosti. Zahteve ta dokazovanje učinkovitosti za PT1 je Urad objavil tukaj. Zahteve za dokazovanje učinkovitosti za PT1 je Urad objavil tukaj. Za PT2 (tudi za PT1) lahko najdete zahteve v smernicah.

Če pa želite prihraniti nekaj časa in ga nameniti drugim pomembnim stvarem, potem vam lahko pomagamo tudi mi.

Prvi korak  v tem primeru je, da čim prej napišete, kateri proizvodi so prioriteta. Ker je potrebnega kar nekaj dela in časa, je moje priporočilo, da se lotimo tega čim prej.

Več informacij o tem, kaj je potrebno izvesti, koliko to stane in kako, se dogovorimo po potrditvi sodelovanja. Za začetek je dovolj vaš e-mail s seznamom izdelkov iz registra priglašenih biocidov. (V tem trenutku ne vidim smisla, da vas obremenjujem z ostalimi podrobnostmi).

Kaj sedaj?

Prvič, ukrepajte čim prej, ker zna biti kasneje težava z razpoložljivostjo laboratorijev kot tudi obsegom dela na Uradu.

Drugič, če se odločite za našo pomoč, mi pošljite seznam proizvodov, ki so za vas pomembni.

Potem vas lahko naprej vodimo in pomagamo, da bodo vse aktivnosti pravočasno izpeljane, vi pa boste še naprej brez skrbi prodajali.

Pri nas poteka delo po principu »prvi pride, prvi melje«, ker je tako najbolj pošteno za vse. Še zadnja opomba, ki je tudi pomembna in je ne gre prezreti -  tudi pri nas smo zelo zasedeni in je zato potrebno vzeti v računico tudi to.

Moj e-mail je bojan.dimic@bens-consulting.eu.


Avtor slike Kelly Sikkema portal Unsplash


Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Biocidi | 08. May 2023

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.