Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Urad RS za kemikalije poziva k priglasitvi proizvodov, ki vsebujejo žveplo, če le-ti so namenjeni uporabi v biocidne namene

Urad za kemikalije je pred kratkim objavil »Poziv k priglasitvi proizvodov, ki vsebujejo žveplo, če so namenjeni uporabi v biocidne namene«.

Kaj je bistvo tega t.i. poziva?

Gre za sporočilo zavezancem, torej tistim, ki prodajajo na slovenski trg proizvode, ki vsebujejo žveplo in se uporabljajo za razkuževanje opreme, ki pride v stik s hrano in krmo, pozivajo, da jih priglasijo kot biocidne proizvode.

Iz tega je razvidno, da je najbolj razširjena uporaba teh proizvodov v vinarstvu, kjer se uporabljajo za žveplanje sodov.

Če to prevedemo v strokovni žargon pa lahko utemeljitev zapišemo takole: ti proizvodi se v skladu s Prilogo V Uredbe (EU) št. 528/2012 o biocidnih proizvodih prištevajo med biocidne proizvode, vrste 4* (PT4), in zahtevajo ustrezno registracijo oziroma priglasitev pri Uradu RS za kemikalije.

Nacionalni register biocidnih proizvodov ne vsebuje teh proizvodov, zato jih bodo inšpektorji umikali iz prometa, če bodo ugotovili, da so na trgu nezakonito. »Nezakonito« pa pomeni, da niso ustrezno priglašeni in zapisani v prej omenjenem registru.

Zato »poziv« Urada, da na zavezanci tovrstne proizvode čim prej priglasijo, da bi se izognili motnjam v razpoložljivosti in pomanjkanju teh proizvodov v času glavne sezone in potreb.

Zaenkrat še ni jasno, kako in kdaj bodo inšpektorji začeli to preverjati. Kot je rečeno je to poziv, ki kaže na namero inšpektorata. Če potrebujete pri priglasitivi tovrstnih biocidnih proizvodov pomoč, mi pišite na luka.rifelj@bens-consulting.eu.


Avtor fotografije bearfotos iz Freepik


Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Biocidi | 16. Mar 2023

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.