Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Kaj je Poison Centre Notification ali PCN na kratko?

Kot sem  napisala že v prejšnjem prispevku,  samo generiranje UFI kode ni dovolj. Generirana UFI koda je »prazna« in sama po sebi nima nobene vrednosti. Za konkretno kodo UFI je treba izvesti PCN notifikacijo.

Kaj je torej PCN oz. PCN notifikacija?

PCN (Poison Centre Notification – notifikacija centrom za zastrupitve) je postopek sporočanja, s katerim podjetje v enotno evropsko podatkovno bazo centrov za zastrupitve javi  informacije o nevarni zmesi.

Če vam to zveni znano, je to zato, ker to ni nekaj povsem novega.

Po slovenski nacionalni zakonodaji morajo namreč podjetja, ki vnašajo nevarne kemikalije v Slovenijo, prijaviti te kemikalije pristojnemu organu. V Sloveniji je to Urad RS za kemikalije. Prijava se opravi preko ISK –Informacijskega sistema za kemikalije.  Ob prijavi se priloži tudi varnostni list (VL v nadaljevanju). Ta VL se daje v bazo, do katere ima dostop Urad RS za kemikalije oziroma slovenski Center za zastrupitve. VL-ji so zdravstvenemu osebju v pomoč pri nudenju prve pomoči v primeru zastrupitve z nevarno kemikalijo.Osnovni namen prijave kemikalij v sistem ISK je torej varovanje človeka in njegovega zdravja. To je naloga centrov za zastrupitve že sedaj in to se je s pomočjo PCN notifikacijo še dodatno izboljšalo/nadgradilo .

Določene države članice EU imajo svoje informacijske sisteme že vzpostavljene, spet druge so v postopku ustanavljanja le-teh. S postopkom notifikacije PCN pa se je oblikovala enotna evropska podatkovna baza, v kateri imajo centri za zastrupitve po celotni Evropi na voljo natančne informacije (vključno s sestavo) o nevarnih kemikalijah na tržišču. Kakšno je zadnje stanje v EU, si lahko preberete v tem prispevku.

V primeru torej, da se nekdo zastrupi z nevarno kemikalijo, delujeta UFI koda in PCN kot tandem. Prej omenjeni centri lahko na podlagi kode UFI hitro dobijo točne podatke o tem, katere snovi ta kemikalija vsebuje, in se na podlagi pridobljenih informacij odločijo za pravilno zdravljenje zastrupljenega. Hitrost v takih primerih rešuje življenja.

Kot je razvidno iz do sedaj zapisanega, nalagata koda UFI in postopek notifikacije PCN največ odgovornosti formulatorjem ter uvoznikom zmesi. Na drugi strani pa tudi podjetjem, ki zmesi preimenujejo in prepakirajo.

Vseeno svetujemo, da se s kodo UFI seznanite tudi distributerji, saj bo v določenih primerih treba formulatorjem oz. proizvajalcem sporočiti potrebo po dodatni PCN notifikaciji zmesi v državah, v katerih zmesi prodajate.

Naj bo za danes dovolj.

Naslednjič pa o tem, zakaj trenutni sistem ne omogoča učinkovitega ukrepanja in zakaj je prehod na kodo UFI in postopek prijave PCN sploh smiseln.

 

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
UFI / PCN | 09. Mar 2023

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.