Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Kaj je Unikatni identifikator formulacije?

Unikatni identifikator formulacije je slovenski prevod angleškega izraza Unique Formula Identifier ali UFI na kratko. (V nemščini se za UFI uporablja izraz Unikat-Identifikator der Formulierung).

UFI sodi v okvir zakonodaje, ki je stopila v veljavo s 1. januarjem 2021, in je namenjen varovanju uporabnikov kemikalij.

Kaj torej pomeni Unikatni identifikator formulacije in kako ga prepoznate?

UFI je enostavno povedano 16-mestna koda, ki se navaja na etiketah proizvodov, ki so razvrščeni kot nevarne zmesi. Iz tega je razvidno, da gre za novost pri označevanju. Običajno je navedena tudi v varnostnih listih.

V proces generiranja UFI kode so zavezani uvozniki in formulatorji zmesi (proizvajalci), ki dajejo zmes na trg v katerikoli državi Evropske Unije. Delno so vanj vpletena tudi podjetja, ki sama zmesi ne formulirajo, jih pa prepakirajo oz. preimenujejo.

Podjetje lahko UFI kodo generira s svojo davčno številko. Na to številko se potem v postopku notifikacije veže natančne informacije o sestavi in nevarnostih kemikalije (zmesi).

UFI za nevarne zmesi mora biti natisnjen na etiketi. Pri tem velja naslednje:

  • Obvezen je za nevarne zmesi, razvrščene kot nevarne za zdravje (označene s stavkom o nevarnosti: H3XX).
  • Obvezen je tudi za nevarne zmesi s fizikalnimi nevarnostmi (označene s stavkom o nevarnosti: H2XX).
  • Ni pa obvezen za zmesi, ki so razvrščene le kot nevarne za okolje (označene s stavkom o nevarnosti: H4XX).

Naslednjič pa še o eni kratici, ki se najbolj pogosto uporablja skupaj s kodo UFI in zakaj je temu tako.

 

UFI koda, kot največkrat slišimo okrajšavo za Unikatni Identifikator Formulacije, ni nekaj novega. V veljavi je že več kot dve leti, od januarja 2021.

V osnovi gre za kodo, ki se uporablja pri označevanju nevarnih zmesi.

Kaj je torej UFI koda?UFI (angleško Unique Formula Identifier ali slovensko unikatni identifikator formulacije) je enostavno povedano 16-mestna koda. Navaja se na etiketah proizvodov, ki so razvrščeni kot nevarne zmesi.

V generiranje UFI kode in ustrezno označevanje nevarnih zmesi so zavezani uvozniki in formulatorji zmesi (proizvajalci nevarnih zmesi), ki prvi dajejo zmes na trg v katerikoli državi Evropske Unije. Delno so vanj vpletena tudi podjetja, ki sama zmesi ne formulirajo, jih pa prepakirajo oz. preimenujejo.

Podjetje lahko  UFI-kodo enostavno generira s svojo davčno številko. Vendar pa to ni dovolj – več o tem, kaj je »prazna« UFI koda, si lahko preberete tukaj. Na toUFI kodo se potem v postopku notifikacije evropskim centrom za zastrupitve sporoči natančne informacije o sestavi in nevarnih lastnostih kemikalije (zmesi).

UFI za nevarne zmesi mora biti natisnjen na etiketi. Pri tem velja naslednje:

  • Obvezen je za nevarne zmesi, razvrščene kot nevarne za zdravje (H3XX).
  • Obvezen je tudi za nevarne zmesi s fizikalnimi nevarnostmi (H2XX).
  • Ni pa obvezen za zmesi, ki so razvrščene le kot nevarne za okolje (H4XX).

Toliko na kratko o UFI kodi. Še več naših prispevkov na to temo lahko najtede tukaj.

Kmalu pa še o eni kratici, ki se običajno pojavlja skupaj z UFI kodo.

Če potrebujete pomoč pri obvladovanju izzivov kemijske zakonodaje, potem mi pišite na simona.miklavcic@bens-consulting.eu

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
UFI / PCN | 08. Mar 2023

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.