Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Se obeta prepoved arom v elektronskih cigaretah? Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov?

Ministrstvo za zdravje pripravlja zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov.

Trenutni osnutek je na voljo tukaj. S svojimi predlogi in komentarji lahko do vključno 30. 3. 2023 sodelujete tudi vi.

Verjetno se sprašujete, zakaj je Ministrstvo šlo v tovrstno posodabljanje omenjenega zakona?  

Kot so med drugim zapisali v predlogu:  

»Zaradi vse večje uporabe elektronskih cigaret med mladostniki in vse večje uporabe tekočin oziroma polnil, ki ne vsebujejo nikotina, vsebujejo pa različne privlačne arome, ki se kasneje zmešajo z nikotinskim polnilom oziroma tekočino, izenačujemo obravnavo elektronskih cigaret in tekočin oziroma polnil z nikotinom in brez nikotina. Hkrati podatki kažejo, da so privlačne arome v elektronskih cigaretah povezane s povečanjem privlačnosti elektronskih cigaret in zmanjšanjem zaznavanja njihove škodljivosti. Arome so prepoznane kot varne ob zaužitju, vendar gre pri vdihavanju za drugo pot vnosa. Za večino arom še ni znano, kako vplivajo na zdravje pri dolgoročnem vdihavanju, pri nekaterih pa so znani hudi škodljivi učinki na zdravje dihal. Iz previdnostnega principa zato za elektronske cigarete uvajamo prepoved vseh arom, razen tobačnih

Predvideva se nov vnos v zakon, kamor bodo zapadle tudi elektronske cigarete:

»Ogrevani tobačni izdelek je nov tobačni izdelek, ki se segreva, da proizvede emisijo, ki vsebuje nikotin in druge kemikalije in ki jo uporabnik nato vdihne, in je, odvisno od njegovih značilnosti, brezdimni tobačni izdelek ali tobačni izdelek za kajenje. Za namene tega zakona se šteje, da je ogrevani tobačni izdelek tobačni izdelek za kajenje.«

Bistvena predvidena sprememba zakona je torej prepoved aromatičnih snovi (»Aromatična snov je dodatek, ki doda vonj ali okus.«) v ogrevanih tobačnih izdelkih:

»V 12. členu se drugi odstavek spremeni tako, da se glasi:

(2) Prepovedano je dajanje na trg cigaret, tobaka za zvijanje in ogrevanih tobačnih izdelkov, ki vsebujejo aromatične snovi v kateri koli od komponent, kot so filtri, papir, ovoji in kapsule, ali imajo tehnične značilnosti, ki omogočajo spreminjanje vonja ali okusa tobačnega izdelka ali jakosti dima. Filtri, papirji in kapsule ne smejo vsebovati tobaka ali nikotina.«.

Predvideni so tudi nekateri specifični stavki, ki bodo morali biti navedeni na embalaži, npr.:
»Na vsakem zavojčku in zunanji embalaži tobačnih izdelkov za kajenje, vključno z ogrevanimi tobačnimi izdelki, se navede naslednje informativno sporočilo: »Tobačni dim vsebuje več kot 70 snovi, ki povzročajo raka.«.

Vse ostale predvidene spremembe, poleg navedenih, si lahko ogledate v predlogu zakona.

Če se vas predvidene spremembe dotikajo (če npr. dajete na trg elektronske cigarete z različnimi aromami oziroma okusi), predlagam, da se vklopite v proces spreminjanja zakona s svojimi predlogi. Do 30. 3. 2023 lahko podate svoje komentarje na predlog spremembe na portalu e-demokracija na sledeči povezavi.

Glede na napovedano prepoved dodatka arom v elektronskih cigaretah, predlagam, da razmislite o odprodaji obstoječih zalog takšnih proizvodov.


Avtor fotografije haiberliu iz Pixabay


Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Ostalo | 01. Mar 2023

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.