Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Kot vsako leto, je tudi letos inšpekcija za kemikalije objavila strateške usmeritve in prioritete dela za leto 2023. 

V tem članku vam bom na kratko opisal, na katere stvari morate biti še posebej pozorni, če ste proizvajalec, dobavitelj, uvoznik, distributer kemikalij in tudi (nekaterih) izdelkov.  

Na katerih področjih bo imela inšpekcija za kemikalije bo v letu 2023 poostren nadzor

Prve tri usmeritve so povezane z omejenimi ali prepovedanimi snovmi na območju Evropske unije. Te snovi so lahko omejene tako v kemikalijah, kot je črnilo za tetoviranje, kot tudi v izdelkih kot na primer nakit in oblačila. Večina teh snovi je v Evropski uniji že nekaj časa omejenih, še vedno pa se uporabljajo v drugih državah, zato je potrebno biti pozoren pri uvozu proizvodov iz »tretjih držav«.  

Naslednja točka nadzora pa je povezana z izvozom kemikalij v »tretje države«. Gre za Uredbo (EU) 649/2012, ki določa pogoje pod katerimi je dovoljen izvoz nevarnih kemikalij. Tukaj morajo biti posebej pozorni proizvajalci kemikalij, ki proizvajajo snovi, ki so sicer prepovedane/omejene v Evropski uniji, niso pa prepovedane v drugih državah. Za te snovi pogosto veljajo dodatni pogoji, kot je obveščanje organov države prejemnice in njihova privolitev za uvoz te snovi.  

Inšpekcija bo preverjala tudi skladnost zavezancev z Uredbo o trženju in uporabi predhodnih sestavin za eksplozive. Tukaj bi naj bodo predvsem pozorne trgovine s tehničnim blagom in kmetijske zadruge, ki prodajajo snovi kot so: aceton, vodikov peroksid, žveplovo kislino in amonijev nitrat. Po Uredbi se namreč zahteva prijava sumljivih transakcij in tatvin teh snovi, za nekatere bolj koncentrirane snovi pa tudi vodenje evidence in preverjanje kupcev. 

Predzadnja točka poostrenega nadzora je preverjanje ustreznosti varnostnih listov. Tukaj bi opozoril vse, ki prihajajo v stik s kemikalijami na Uredbo (EU) 2020/878, ki predpisuje novo obliko varnostnega lista, ki je obvezna od 1.1.2023. 

Za zaključek pa še nekaj besed o nadzoru biocidnih proizvodov. Na področje biocidov spada širok nabor produktov (razkužila, strup za podgane, sprej proti komarjem, barva proti plesni), zato je pri vseh produktih potrebno preveriti, ali imajo vsa dovoljenja za takšno trženje. Kako to preverite, pa si najlažje preberete v tem članku. 

Če potrebujete pri zagotavljanju skladnosti s kemijsko zakonodajo pomoč, vam jo z veseljem nudimo. Pošljite mi sporočilo na bine.ledinek@bens-consulting.eu in našli bomo rešitev za vas. 


Avtor fotografije Volodymyr Hryshchenko iz Unsplash


Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Varnostni Listi Biocidi REACH Ostalo | 20. Jan 2023

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.