Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Kaj je Poison Centre Notification ali PCN na kratko?

Poglejmo najprej še enkrat na hitro  pomena kratic UFI in PCN.

Začnimo z UFI-jem. Gre za 16-mestno kodo, ki se navaja na etiketah proizvodov, ki so razvrščeni kot nevarne zmesi.

Na drugi strani pa je PCN notifikacija postopek, s katerim podjetje v enotno evropsko podatkovno bazo centrov za zastrupitve javi informacije o nevarni zmesi.

Koda UFI sama po sebi nima nobene vrednosti. Če na njo ni vezana PCN notifikacija, je “prazna”. Vrednost oz. pomen ji doda PCN notifikacija. Zakaj? Ker se s postopkom PCN notifikacije  v evropsko podatkovno bazo pošljejo natančne informacije, o nevarnih kemikalijah na tržišču.

Do teh podatkov bodo EU Centri za zastrupitve lahko hitro dostopali preko UFI kode, ki jo bodo našli na etiketi izdelkov. Konkretno to pomeni, da je sedaj strokovnemu osebju (kot so zdravniki ali toksikologi) omogočen takojšen dostop do pravih informacij o nevarnih lastnostih kemikalij. S tem je zagotovljena osnova za takojšnjo in ustrezno nujno zdravstveno pomoč.

Če ponovimo. UFI koda je torej ključ, ki vodi do relevantnih informacij, ki jih zagotavlja PCN notifikacija. In zato UFI koda in PCN notifikacija delujeta in zagotavljata vrednost zgolj skupaj.


Predelana fotografija: Avtor izvirne fotografije Image by rawpixel.com portal Freepik


Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
UFI / PCN | 14. Dec 2022

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.