Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Kaj je Poison Centre Notification ali PCN na kratko?

PCN (Poison Centre Notification – notifikacija centrom za zastrupitve) je postopek notifikacije, s katerim podjetje v enotno evropsko podatkovno bazo centrov za zastrupitve javi informacije o nevarni zmesi.

Se vam zdi to znano? To je zato, ker tovrstno sporočanje na neki ravni že obstaja.  

Že danes morajo namreč podjetja, ki prva vnašajo nevarne kemikalije v Slovenijo, prijaviti te kemikalije pristojnemu organu.

V Sloveniji je to Urad RS za kemikalije. Prijava se opravi preko ISK – Informacijskega sistema za kemikalije. Ob prijavi se priloži tudi varnostni list (VL v nadaljevanju). Ta VL se daje v bazo, do katere ima dostop Urad RS za kemikalije oziroma slovenski Center za zastrupitve.

Osnovni namen prijave kemikalij v sistem ISK je torej varovanje človeka in njegovega zdravja ter pravilnega ukrepanja v nujnih primerih. To pa je naloga centrov za zastrupitve že sedaj in tako bo tudi v prihodnje.

Določene države članice EU imajo svoje informacijske sisteme že vzpostavljene, spet druge so v postopku ustanavljanja le-teh.

S postopkom notifikacije PCN pa se je oblikovala enotna evropska podatkovna baza, v kateri bodo imeli centri za zastrupitve po celotni Evropi na voljo natančne informacije (vključno s sestavo) o nevarnih kemikalijah na tržišču.

Kako se povezujeta UFI in PCN in zakaj je pomembno, da to veste? O tem bom pisala v naslednjem prispevku.


Predelana fotografija: Avtor izvirne fotografije Image by rawpixel.com portal Freepik


Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
UFI / PCN | 13. Dec 2022

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.