Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Do sedaj je bila ta možnost omejena na države Evropske unije.   

Od 7. novembra 2022 pa lahko tudi podjetja iz Islandije, Lihtenštajna in Norveške agenciji ECHA predložijo informacije o svojih izdelkih, ki vsebujejo snovi, ki vzbujajo veliko skrb (angleško angl. Substances of Very High Concern ali SVHC na kratko). Več o SCIP in SVHC kraticah in pomenu si preberetite tukaj. 

Za vse, ki ste novi na tem področju naj na kratko ponovim tri temeljne cilje, ki jih ima podatkovna zbirka SCIP ((Substances of Concern In articles, as such or in complex objects (Products)): 

  1. zmanjšati nastajanje odpadkov, ki vsebujejo nevarne snovi, s podpiranjem zamenjave snovi s seznama kandidatnih snovi v izdelkih, ki so dani na trg EU, 
  1. dati na voljo informacije za nadaljnje izboljšanje postopkov obdelave odpadkov, 
  1. omogočiti pristojnim organom spremljanje uporabe snovi, ki vzbujajo zaskrbljenost, v izdelkih in uvesti ustrezne ukrepe v celotnem življenjskem ciklu tovrstnih izdelkov, tudi na stopnji odpadkov. 

Sedaj pa nazaj k omenjeni novosti.  

Obveznost predložitve informacij v zbirko podatkov o skrb vzbujajočih snoveh v izdelkih (SCIP) agencije ECHA je bila z novembrom razširjena. Sedaj zajema tudi podjetja, ki dobavljajo izdelke v Evropskem gospodarskem prostoru (EGP): Islandija, Lihtenštajn in Norveška. S 7. novembrom je baza pripravljena na sprejemanje njihovih obvestil. Ta sprememba prihaja, ko je bila sprememba okvirne direktive o odpadkih vključena v sporazum EGP. 

Za podjetja iz držav EU je obveznost predložitve informacij v SCIP začela veljati 5. januarja 2021. ECHA navaja, da danes podatkovna baza vključuje kar 8,7 milijona predložitev o izdelkih, po katerih je mogoče iskati, od več kot 8 600 podjetij po vsej EU. 

SCIP je prva javna zbirka podatkov v EU o izdelkih s snovmi, ki vzbujajo veliko skrb. Ustanovljena je bila v skladu z Okvirno direktivo o odpadkih. Podatkovna baza potrošnikom omogoča, da se bolj ozaveščeno odločijo za nakup, upravljavcem odpadkov pa pomaga pri nadaljnjem razvoju ponovne uporabe izdelkov in recikliranja materialov. 

Če vas ta tema bolj zanima, priporočam v branje še naslednje tri prispevke: 

Če potrebujete pomoč pri teh aktivnostih me kontaktirajte. Vsakodnevno pomagamo številnim podjetjem in verjamem, da lahko hitro in učinkovito pomagamo tudi vam. 

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Ostalo | 18. Nov 2022

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.