Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Kot sem že pisal septembra, je Urad Republike Slovenije za kemikalije pripravil spremembo Pravilnika o obveščanju uporabnikov, vodenju evidence in posebnih pogojih za promet z nevarnimi kemikalijami. 
 
Pravilnik je bil sprejet in nato objavljen v Uradnem listu z dne 18. 10. 2022. Veljati začne z 2. 11. 2022. 
 
Katere so sprejete spremembe in kaj to lahko pomeni za vas? 
 
Če ste sedaj morali voditi evidenco o izdaji nevarnih kemikalij splošnim uporabnikom (potrošnikom), boste to morali početi še naprej, razen če boste zapadli med izjeme – več o tem v nadaljevanju. Obrazec za vodenje evidence je sedaj na voljo v pravilniku – Priloga I. 
 
Še vedno boste morali imeti na mestu prodaje na vidnem mestu napotilo uporabnikom v velikosti formata A3 na beli podlagi. Tudi napotilo uporabnikom je sedaj na voljo v pravilniku – Priloga II. 
 
Bistvena sprememba je pri evidentiranju dajanja predpisanih nevarnih kemikalij v promet, ko gre za: 

  1. nafto, naftne derivate in druge organske kemikalije, ki se uporabljajo za pogonsko gorivo ali kurjavo
  2. elektronske cigarete in posodice za ponovno polnjenje, ki vsebujejo nikotin, v skladu z Zakonom o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (Uradni list RS, št. 9/17 in 29/17). 

V teh primerih vam v skladu z novim pravilnikom ne bo več treba evidentirati kupcev. 
 
Če morda potrebujete pomoč pri razumevanju zahtev, ki jih predpisuje novi Pravilnik o obveščanju uporabnikov, vodenju evidence in posebnih pogojih za promet z nevarnimi kemikalijami, smo vam z veseljem na razpolago. Pišite nam na info@bens-consulting.eu. 

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Ostalo | 26. Oct 2022

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.