Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Urad Republike Slovenije za kemikalije pripravlja spremembo Pravilnika o obveščanju uporabnikov, vodenju evidence in posebnih pogojih za promet z nevarnimi kemikalijami.

Trenutni osnutek je na voljo tukaj. S svojimi predlogi in komentarji lahko do 26. 9. 2022 sodelujete tudi vi.

Verjetno se sprašujete, zakaj je Urad šel v tovrstno posodabljanje omenjenega Pravilnika?  

Kot so zapisali, je razlog v spremembah »druge zakonodaje (nov sistem razvrščanja nevarnih kemikalij in ureditev področja elektronskih cigaret in posodic za ponovno polnjenje, ki vsebujejo nikotin«.

Pri tem »nov sistem razvrščanja nevarnih kemikalij« pomeni prehod na Uredbo CLP (Uredba (ES) št. 1272/2008). Elektronske cigarete – obveznosti in omejtive – pa določa Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov.

Sedaj je čas, da pogledamo konkretno...

Katere so predvidene spremembe in kaj to lahko pomeni za vas?

Če ste sedaj morali voditi evidence o izdaji nevarnih kemikalij splošnim uprabnikom (potrošnikom), boste to morali početi še naprej, razen če boste zapadli med predvidene izjeme – več o tem v nadaljevanju.

Še vedno boste morali imeti na mestu prodaje na vidnem mestu napotilo uporabnikom v velikosti formata A3 na beli podlagi.

Bistvena sprememba je predvidena pri evidentiranju dajanja v promet, ko gre za:

  1. nafto, naftne derivate in druge organske kemikalije, ki se uporabljajo za pogonsko gorivo ali kurjavo
  2. elektronske cigarete ter posodice za ponovno polnjenje z nikotinom.

V teh primerih je predvideno, da zahteva evidentiranja kupcev ne bo več veljala.

Kot že omenjeno, je to predlog spremembe, ki se lahko še spremeni. Tudi vi lahko do 26. 9. 2022 podate svoje komentarje na predlog spremembe pravilnika na portalu e-demokracija na sledeči povezavi.

Če morda potrebujete pomoč pri razumevanju zahtev, ki jih predpisuje še obstoječi in veljavni Pravilnik o obveščanju uporabnikov, vodenju evidence in posebnih pogojih za promet z nevarnimi kemikalijami, smo vam z veseljem na razpolago. Pišite nam na info@bens-consulting.eu.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Ostalo | 14. Sep 2022

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.