Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Vsak prevoz, za katerega veljajo določbe ADR, mora spremljati prevozna listina. Oblika prevozne listine ni predpisana. Pomembna je njena vsebina in vrstni red podatkov, ki so navedeni v prevozni listini.

Prevozno listino mora izdelati pošiljatelj in jo izročiti prevozniku. Pošiljatelj in prevoznik morata hraniti kopijo prevozne listine najmanj 3 mesece.

Podatki morajo biti navedeni v enem izmed uradnih jezikov države pošiljatelja, če ta jezik ni angleški, nemški ali francoski pa še v enem izmed teh treh jezikov. Primer: če pošiljamo nevarno blago iz Slovenije na Hrvaško, morajo biti podatki na prevozni listini navedeni v slovenskem in enem izmed uradnih ADR jezikov (angleščina, nemščina ali francoščina).

Iz prevozne listine mora biti v vsakem trenutku razvidno, kaj se prevaža v vozilu (vrsta in količina nevarnega blaga).

Osnovni podatki, ki jih mora vsebovati običajna prevozna listina, morajo biti navedeni v naslednjem vrstnem redu:

  1. UN številka, pred katero sta črki “UN” (npr. UN 1993)
  2. Uradno ime blaga, dopolnjeno s tehničnim imenom v oklepaju, če je tako določeno (npr. VNETLJIVA TEKOČINA N.D.N. (etanol))
  3. Številka vzorcev nalepk nevarnosti (posebnosti za razred 1: razvrstitveni kod, za litijeve baterije nalepka 9 in ne 9A) (npr. 3)
  4. Embalažna skupina (npr. III)
  5. Koda omejitve skozi predore (npr. (D/E)) – za prevoz, ki vključuje prehod skozi predore z omejitvami

Primer izpisa: UN 1993, VNETLJIVA TEKOČINA N.D.N. (etanol), 3, III, (D/E)

Poleg zgornjih podatkov je v prevozni listini potrebno navesti še:

  1. Število in opis tovorkov
  2. Skupno količino vsake vrste nevarnega blaga z različno UN številko, uradnim imenom blaga, embalažno skupino
  3. Ime in naslov pošiljatelja
  4. Ime in naslov prejemnika/prejemnikov. Če je prejemnikov več, smejo biti njihova imena in naslovi navedeni v drugih dokumentih, ki spremljajo prevoz (npr. na dobavnicah ali računih).
  5. Navedbo “OKOLJU NEVARNO”, če gre za okolju nevarno blago
  6. Besedo “ODPADEK” pred uradnim ADR imenom, če gre za odpadke

Če se uporablja odstavek 1.1.3.6 (prevoz manjših količin nevarnega blaga – prevoz do 1000 točk), morata biti v prevozni listini za vsako prevozno skupino navedena skupna količina in izračunana vrednost nevarnega blaga po določbah iz 1.1.3.6.3 in 1.1.3.6.4. Primer na sliki zgoraj.

Vas zanima, kako poenostaviti in avtomatizirati proces izdelave prevoznih listin? Naj vas povabim k ogledu videa, ki predstavi t.i. Chemius ADR-API, ki vam bo bistveno poenostavil vaše delo.

V kolikor tudi vaše podjetje potrebuje pomoč pri obvladovanju izdelave prevoznih listin, vam lahko pomagamo. Pišite mi na simona.miklavcic@bens-consulting.eu in bomo poiskali ustrezno rešitev.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
ADR | 12. Aug 2022

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.