Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

V zadnjem času dobivamo veliko povpraševanj glede zakonodajnih zahtev v Albaniji, Makedoniji in tudi Črni Gori.

Predvsem se vprašanja nanašajo na usklajenost EU kemijske zakonodaje in lokalne zakonodaje omenjenih držav.

Danes je Evropska agencija za kemikalije (ECHA) objavila rezultate študije, ki ugotavlja, da te države potrebujejo več sredstev za izvajanje zakonodaje EU o kemikalijah.

ECHA najprej poudari, da so si Albanija, Bosna in Hercegovina, Kosovo, Severna Makedonija in Turčija v zadnjih 10 letih prizadevale uskladiti svoje pravne okvire za ravnanje s kemikalijami s predpisi EU.

Nadalje je ECHA ugotovila vrzeli in pomanjkljivosti v sposobnosti omenjenih petih kandidatk in predkandidatk za pristop k EU, da sprejmejo zakonodajo EU o kemikalijah.

Da bi odpravile ugotovljene vrzeli, bodo te države potrebovale več finančnih, človeških in informacijskih virov za uspešno izvajanje in uveljavljanje uredb REACH, CLP, BPR, PIC in POPs.

Končno priporočilo ECHA-e je, da omenjenih 5 držav okrepi sodelovanje z akademskimi krogi, poveča komunikacijske aktivnosti in nameni več sredstev za informacijo podporo.

Zato ECHA od teh držav pričakuje še bolj proaktivno ravnanje, ki naj bo usklajeno z njihovimi nacionalnimi načrti. ECHA pa se je ob tem zavezala še naprej podpirati Albanijo, Bosno in Hercegovino, Kosovo, Severno Makedonijo in Turčijo z zagotavljanjem usposabljanja za njihove organe, varnosti informacijske tehnologije in orodij. Hkrati bo nudila tudi vso potrebno podporo pri uveljavljanju in približevanju EU kemijski zakonodaji.

Celoten prispevek v angleškem jeziku si lahko preberete na ECHINI spletni strani tukaj.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Ostalo | 13. Apr 2022

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.