Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Bliža se presečni datum 24. februar 2022, s katerim je predpisano posebno označevanje pri dajanju diizocianatov v promet v skladu z Uredbo REACH. O tem sem že pisal v tem prispevku, kjer si lahko preberete podrobnosti.

V času pred uveljavitvijo uredbe prejemamo veliko vprašanj glede omejitve diizocianatov in kakšne so obveznosti za zavezance v praksi. Da ne dolgovezim, pa kar preidimo na vprašanja in naše odgovore.

  1. Ali je označitev je obvezna s strani dobavitelja?

    Da, po 24. 2. 2022, mora dobavitelj samostojne snovi, kot sestavine drugih snovi ali zmesi za industrijsko in poklicno uporabo navesti na embalaži vidno ločeno od ostalih informacij na nalepki: „Po 24. avgustu 2023 se pred industrijsko ali poklicno uporabo zahteva ustrezno usposabljanje.“

  2. Kako je pa z izdelki, ki jih imamo/imajo v nekem podjetju na skladišču?


    V primeru obstoječih snovi/zmesi na zalogi po 24. 2. 2022 lahko ločimo dva primera (ko je koncentracija diizocianatov > 0,1 %):

    a) če gre zgolj za uporabo (Uredba REACH, 24. člen: Uporaba pomeni predelavo, formulacijo, porabo, hrambo, posedovanje, obdelavo, polnjenje v posode, prenos iz ene posode v drugo, mešanje, izdelavo izdelka ali katero koli drugo uporabo) in ne tudi za dajanje v promet (Uredba REACH, člen 3 (12): Dajanje v promet: pomeni dobavo ali prepustitev tretjemu za plačilo ali neodplačno. Uvoz se šteje za dajanje v promet.), potem dodatno označevanje s stavkom ni potrebno.

    b) če gre pa poleg uporabe tudi za dajanje v promet (npr. če boste prepustili drugemu podjetju), potem bo potrebno urediti tudi označevanje s predpisanim stavkom, ker boste postali dobavitelj.

  3. Mi za določena pomivalna korita izdelujemo poliuretansko tesnilo. Nisem razumela, bi morali na naša pomivalna korita dajati tale stavek:  »Po 24. avgustu 2023 se pred industrijsko ali poklicno uporabo zahteva ustrezno usposabljanje.« Je po vašem mnenju to res potrebno?

    V omenjeni Uredbi je opredeljeno, da omejitev dajanja v promet velja za snovi, kot sestavine drugih snovi in zmesi. Na izdelke (kot je pomivalno korito) se po našem mnenju to ne aplicira.

To je bil izbor najbolj perečih vprašanj, na katere smo odgovorili do sedaj. Verjamem, da imate tudi vi “na zalogi” kakšno vprašanje ali dilemo. Pišite mi na luka.rifelj@bens-consulting.eu in poiskali bomo odgovor.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
REACH | 14. Feb 2022

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.