Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Evropska agencija za kemikalije je 2. februarja objavila predlog osmih snovi, ki jih bo predvidoma spomladi leta 2023 predlagala Evropski komisiji za vključitev na seznam za avtorizacijo. 

Prav tako je skupaj s predlogom odprla tudi posvet namenjen proizvajalcem in uporabnikom teh snovi, za predloge in komentarje na podlagi katerih bo izdelala končni predlog in ga predlagala Evropski komisiji. Rok za oddajo komentarjev je 2.5.2022.

Katere so predlagane snovi za vključitev na seznam?

tabela1

Kaj pomeni vključitev snovi na seznam za avtorizacijo?

To je ena izmed najstrožjih omejitev, ki jih pozna Uredba REACH, saj v splošnem prepove uporabo snovi vključene na seznam, razen če proizvajalec zaprosi za avtorizacijo. Avtorizacija je lahko odobrena samo za točno določene uporabe pri čemer je potrebno dokazati npr. obvladovanje tveganja, družbeno-ekonomsko korist, neustreznost alternativ. 

Ker so med predlaganimi snovmi tudi takšne, ki so zelo razširjene v industriji (svinec, glutaral, etilendiamin) vam predlagam, da v primeru, če ste uporabnik teh snovi podate komentarje ECHI. Evropska agencija za kemikalije bo lahko na podlagi argumentov proizvajalcev in uporabnikov predlagala Evropski komisiji morebitne izjeme ali olajšave pri vključitvi snovi na seznam.

Če potrebujete pri tem pomoč, me lahko vedno kontaktirate. To vas ne stane prav nič - lahko pa vam prihrani ogromno časa, denarja in energije.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
REACH Ostalo | 11. Feb 2022

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.