Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Pogosto slišimo, da se Uredba (ES) št. 1272/2008 ("Uredba CLP") ne uporablja za kozmetične izdelke. To seveda drži, kar je najlažje razvidno iz tega, da kozmetični izdelki nimajo značilnih piktogramov, ki jih vidimo na nevarnih kemikalijah. Tudi v prvem členu Uredbe CLP piše, da se ta ne uporablja za kozmetične izdelke za končne uporabnike.

Navkljub zgoraj navedenim dejstvom Uredba CLP, vseeno pomembno vpliva na Uredbo  (ES) št. 1223/2009 o kozmetičnih izdelkih. V kozmetičnih izdelkih npr. ni dovoljeno uporabljati (razen v izjemnih primerih) t.i. CMR snovi (kancerogenih, mutagenih, strupenih za razmnoževanje), tako kot jih definira ravno Uredba CLP. Torej je Uredba CLP vir informacij za nekatere prepovedi, ki veljajo tudi za kozmetične izdelke.

Seveda se tudi Uredba o kozmetičnih proizvodih sproti posodablja, vendar z zamikom glede na posodobitve Uredbe CLP, ki jim pravimo tudi ATP.

Poglejmo primer 17. ATP, ki je bil objavljen 28.5.2021 in spreminja ter določa razvrstitve nekaterim snovem. Uporabljati se začne 17. decembra 2022, ko snovi, ki so razvrščene kot CMR ne bodo smele biti več prisotne v kozmetičnih izdelkih.

V prihodnjih mesecih bo zagotovo objavljena tudi posodobitev Uredbe o kozmetičnih izdelkih, ki bo upoštevala te prepovedi oz. omejitve, vendar vam želim prikazati, da lahko s spremljanjem sorodne zakonodaje za več kot pol leta prehitite zakonodajalce in tako pridobite pomembne informacije, ki lahko vplivajo na vaše proizvode.

Če vam primanjkuje časa ali potrebujete pomoč pri razumevanju in spremljanju vseh sprememb na področju kemijske zakonodaje vam lahko pomagamo. Oddaljeni smo samo en klic ali e-mail.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Ostalo | 03. Feb 2022

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.