Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Če ste sledili mojim prispevkom na temo označevanja embalažnega materiala, potem zagotovo veste, da naj bi bilo to v Sloveniji obvezno od 1.1.2022 naprej.

Sedaj smo dobili potrditev tistega, kar se je že nekaj časa neuradno govorilo, da se od te namere odstopi.

V Uradnem listu RS št. 208/21 z dne 30.12.2021 je bila objavljena Uredba o spremembah Uredbe o embalaži in odpadni embalaži.

Bistvo lahko povzamem v enem stavku, in sicer označevanje embalaže z vrsto embalaže v Sloveniji je zopet prostovoljno. 

V novi Uredbi je namreč navedeno:

“Za lažje zbiranje, ponovno uporabo in predelavo odpadne embalaže, vključno z njenim recikliranjem, lahko proizvajalec embalaže ali embaler na embalaži označi vrste uporabljenih embalažnih materialov.”

Poglejmo, kako je bilo to formulirano v stari uredbi, da boste lahko videli bistveno razliko:

Za lažje zbiranje, ponovno uporabo in predelavo, vključno z recikliranjem, mora proizvajalec embalaže ali embaler na embalaži navesti vrste uporabljenih embalažnih materialov.”

Iz zgoraj zapisanega je jasno razvidno, kako pomembna je že ena sama beseda v predpisu. Ravno to konkretno spremembo besede iz “mora” v “lahko” smo v lanskem letu nestrpno pričakovali ter jo predzadnji dan lanskega leta tudi dočakali.

Če imate vprašanje iz področja kemijske zakonodaje, smo od vas oddaljeni en telefonski klic (041 979 400). Vprašanja pa nam lahko zastavite tudi na elektronski naslov: simona.miklavcic@bens-consulting.eu.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Ostalo | 25. Jan 2022

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.