Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

V decembru je zasedal odbor za biocidne proizvode, ki deluje pod okriljem Evropske agencije za kemikalije (ECHA).

Z vami bi rad delil nekaj pomembnih odločitev, ki jih je odbor sprejel, saj bodo pomembno vplivale na odobritve aktivnih snovi v naslednjih dveh letih.

Omenjeni odbor je na zadnjem zasedanju podal pozitivno mnenje za odobritev naslednjih aktivnih snovi:

  • Chrysanthemum cinerariaefolium (ekstrakt, pridobljen iz odprtih in zrelih cvetov Tanacetum cinerariifolium z ogljikovodikovim topilom in ekstrakt, pridobljen iz odprtih in zrelih cvetov Tanacetum cinerarifolium s superkritičnim ogljikovim dioksidom) za uporabo PT19
  • Ozon generiran iz kisika za uporabe PT2, PT4, PT5 in PT11
  • Alkil (C12–16) dimetilbenzil amonijev klorid (ADBAC/BKC (C12–16)) za uporabi PT 1 in PT 2
  • Didecilamonijev klorid (DDAC) za uporabi PT1 in PT2

Kaj to pomeni za vas in vaše priglašene proizvode?

Podano pozitivno mnenje pomeni prvi formalni korak h končni odobritvi aktivne snovi.

Ko se bo s tem mnenjem seznanila Evropska komisija, bo izdala Izvedbeno uredbo, ki bo določila prehodno obdobje in datum, do katerega bo potrebno oddati vlogo za avtorizacijo biocidnih proizvodov.

To prehodno obdobje običajno traja približno dve leti od sprejetja mnenja odbora, torej do decembra 2023.

Zakaj vas na to opozarjamo že danes?

Trenutno je v Sloveniji priglašenih več kot 450 biocidnih proizvodov, ki vsebujejo kakšno izmed naštetih aktivnih snovi. V odstotkih to pomeni več kot 10% vseh biocidnih proizvodov na slovenskem trgu!

Posebej bi želel opozoriti, na aktivni snovi, ki sta takoj za etanolom najbolj pogosti v razkužilih za roke in površine. To sta »Alkil (C12–16) dimetilbenzil amonijev klorid (ADBAC/BKC (C12–16))« in »Didecilamonijev klorid (DDAC)«. Obe sta bili  za uporabi PT3 (razkuževanje v veterini) in PT4 (razkužila za površine, ki prihajajo v stik s hrano) pred kratkim že odobreni.

Z odobritvijo uporab PT1 (razkužila za roke) in PT2 (razkužila za površine) bodo torej priglasitelji morali v postopek avtorizacije. Le-ta pa je lahko zelo dolgotrajna in kompleksna, zato je moje priporočilo, da se s tem seznanite še pred začetkom prehodnega obdobja. Prihranili si boste ogromno časa in denarja.

Če potrebujete pomoč pri tolmačenju kemijske zakonodaje ali morda pomoč pri pravočasni izpolnitvi vaših obveznosti, mi pišite na bine.ledinek@bens-consulting.eu.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Biocidi | 04. Jan 2022

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.