Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Ali tudi vi prodajate kemikalije na spletu? Potem je ta novica kot nalašč za vas. ECHA (Evropska agencija za kemikalije) je namreč objavila poročilo o rezultatih inšpekcijskih nadzorov proizvodov, ki se prodajajo na spletu.

Celotno poročilo v angleškem jeziku lahko najdete tukaj, v nadaljevanju pa bom predstavil glavne ugotovitve.

Kakšne so bile ugotovitve pri teh inšpekcijskih nadzorih?

Pregledanih je bilo približno 6000 proizvodov, ki jih pokrivajo Uredba (ES) št. 1907/2006 (“Uredba REACH”), Uredba (ES) št. 1272/2008 (“Uredba CLP”) in Uredba (ES) št. 528/2012 (“Uredba BPR”).

V povezavi z Uredbo REACH so inšpektorji pregledovali prisotnost omejenih kemikalij (Priloga XVII). Pregledovali so proizvode za profesionalno ali potrošniško uporabo ter izdelke, kot so npr. oblačila, usnje, izdelki za nego otrok, igrače in nakit. Kar 78 % preverjenih artiklov je bilo neskladnih z Uredbo REACH.

Skupno so pregledali okoli 2600 proizvodov za zahteve glede omejenih snovi. Več kot 1800 jih je bilo rakotvornih, mutagenih ali strupenih za razmnoževanje (“CMR”), npr. svinec v spajkah za varjenje in borova kislina. Takšni proizvodi bi morali biti na voljo samo poklicnim uporabnikom. Vendar je nadzor pokazal, da bi jih potrošniki kar v 99 % primerov lahko kupili preko spleta. Nekatere druge neskladnosti so bile ugotovljene pri prisotnosti ftalatov v igračah in kadmija v nakitu.

V zvezi z Uredbo CLP so bile neskladnosti ugotovljene pri pomanjkanju informacij o nevarnosti kemikalij pri spletnem oglaševanju. V 75 % nadzorov je bila ta informacija pomanjkljiva ali slabo vidna ali pa je sploh ni bilo.

V povezavi z Uredbo BPR je bilo ugotovljeno, da je kar 77 % pregledanih biocidnih proizvodov, oglaševanih na spletu, neskladnih z vsaj eno zahtevo Uredbe BPR. Najvišji delež neskladnosti je bil ugotovljen pri repelentih in atraktantih. Večina neskladnosti je bila ugotovljenih pri biocidnih proizvodih, ki se prodajajo potrošnikom. 17 % biocidnih proizvodov je pri oglaševanju navajalo zavajujoče izjave, kot so “biocidni proizvod z nizkim tveganjem”, “netoksičen”, “neškodljiv”, “naraven”, prijazen do okolja” in “prijazen do živali”.

Kaj je sledilo inšpekcijskim pregledom?

Inšpekcijski organi so izdali več kot 5000 ukrepov, da bi odpravili neskladnosti. V večini primerov so bila izdana priporočila, kako odpraviti nepravilnosti oziroma zahteva po odstranitvi proizvodov s spletnega oglaševanje.

Rezultati so milo rečeno zaskrbljujoči. Že večkrat smo objavili nasvete o spletnem oglaševanju, ki vam lahko pomagajo, da boste skladni z Uredbama CLP in BPR na tem področju. Dva prispevka na to temo lahko najdete tukaj in tukaj.

Če tudi vi potrebujete pomoč pri spletnem oglaševanju kemikalij, vam lahko pomagamo. Pišite mi na luka.rifelj@bens-consulting.eu.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
REACH Ostalo | 13. Dec 2021

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.