Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

V prvem pispevku – povezava tukaj – smo si pogledali obveznosti oseb, ki sodelujejo v prometu s kemikalijami v Bosni in Hercegovini.

V drugem delu – povezava tukaj – sem predstavila kakšne so zahteve za specifične kemikalije?

Danes pa še o tem kakšni so pogoji v Federaciji BiH in kateri so dodatni pogoji, ki jih morate poznati (pa jih še nismo  omenili).

V Federaciji BiH je treba trenutno pridobiti dovoljenje samo za uvoz strupov – omejenega števila kemikalij, navedenih v veljavnih predpisih.

Glede na to, da je bil leta 2020 sprejet nov Zakon o kemikalijah, je v teku izdelava novih podzakonskih aktov, ki bodo v Federaciji BiH določale enake obveznosti, kot že obstajajo v Republiki Srbski. Za nove obveznosti je treba izvesti pravočasne priprave, ki vam bodo zagotovile tekoč prehod brez vpliva na poslovanje. Zato priporočam, da aktivno spremljate kaj se dogaja na tem področju, da ne bi prišlo kasneje do kakšnih nepredvidenih zapletov.

Sedaj pa še h prej omenjenim dodatnim pogojem.

Za uvoz kemikalij v Bosno in Hercegovino obstajajo torej še dodatni pogoji, ki jih morate poznati. Bosna in Hercegovina je namreč podpisnica Roterdamske konvencije, zato je treba za kemikalije, ki jih ta konvencija ureja, pred uvozom v BiH izvesti predpisane postopke.

Če ste izpolnili predhodne zahteve in pridobili navedena dovoljenja, je treba za nekatere kemikalije, kot so predhodne sestavine za proizvodnjo opojnih drog, pridobiti dodatno dovoljenje za uvoz.

Povečan carinski nadzor pri uvozu v BiH za te in druge strogo kontrolirane kemikalije je v prejšnjih letih pokazal, da veliko uvoznikov ni seznanjenih z obveznostmi, ki so za kemikalije predpisane v Bosni in Hercegovini.

To neznanje pa vpliva na realizacijo načrtovanega uvoza, in sicer predvsem takrat, ko je blago že prispelo do meje. Slednje povzroča nevšečnosti strankam, katerih proizvodni proces je odvisen od surovin(e), ki se uvaža(jo), ali katerih delo je drugače pogojeno z neprekinjeno dobavo kemikalij.

Takšni nepotrebni zapleti ogrožajo dobavno verigo, povzročajo dodatne stroške, predvsem pa mečejo slabo luč na poslovnega partnerja, ki se izkaže kot nezanesvljiv. Vsi pa vemo kako pomembno je v tem nepredvidljivem svetu imeti zanesljivega partnerja.

Ste torej pripravljeni plačati takšno ceno neinformiranosti?

Želite tvegati zadržanje vaše pošiljke na meji in sprožitev dolgotrajnih in zapletenih upravnih postopkov, ko imate za to najmanj časa?

Pozanimajte se, pravočasno pridobite potrebna dovoljenja in pozabite na pošiljko v trenutku, ko jo odpošljete.

Če potrebujete dodaten nasvet za promet s kemikalijami na trgu Bosne in Hercegovine, pokličite +387 65 641 373 ali pišite na nina.pajovic@bens-consulting.eu.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Varnostni Listi Biocidi | 24. Nov 2021

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.